35. Dani rudarske greblice

35. Dani rudarske greblice

Kulturno-umjetničko društvo “Oštrc” i ove godine organizira manifestaciju Dani rudarske greblice, 35. po redu, koja će biti održana u 3. i 4. srpnja u Rudama kraj Samobora.

Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha čija tradicija seže još u 19. stoljeće kada je mještanima zaposlenim u rudnicima bakra i željeza ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a od ove godine rudarska greblica je postala i 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Subotnji program počinje Gastro susretima od 16 sati na kojima se mogu besplatno degustirati jela amaterskih kuhara, uz nastup sastava Domaći dečki. Održat će se i izbor najbolje greblice od sira i zelenja, koju svi zainteresirani mogu donijeti pred Rudnik svete Barbare od 16 do 18 sati. U večernjem programu od 21 sat nastupa „Adrenalica”.

Nedjelja je rezervirana za radionice, igraonice i dječje predstave. Najmlađi će se družiti na Dječjoj greblici ispred Rudnika sveta Barbara od 11 do 18 sati, a uz radionicu izrade greblice, dječje igre naših starih, potragu za blagom, kovačnicu i radionicu gipsaonicu zabavit će ih i predstave udruga Razbibriga i Antuntun u 13 i 16 sati. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni