30. kolovoza – Međunarodni dan nestalih osoba

30. kolovoza – Međunarodni dan nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih osoba je dan sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima, bez obzira jesu li nestale u okrilju oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava.

Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom ako to, s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da se barem jednom godišnje podsjeti  javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna.

Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju, a Ministarstvo unutarnjih poslova svoj je obol dalo kroz stvaranje Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO koja na stranici www.nestali.hr objavljuje sve profile nestalih osoba čiji nestanak je prijavljen hrvatskoj policiji.

U ovom trenutku hrvatska policija traga za 2577 osoba. Više od polovine nestalih osoba u Hrvatskoj su maloljetnici, doznaje se iz Nacionalne evidencije nestalih osoba (NENO). MUP poručuje da je taj podatak razlog za oprez, ali nikako ne i za širenje panike.

Zg-magazin