30. kolovoza 1998. – jedna od najdramatičnijih utrka Formule 1

30. kolovoza 1998. – jedna od najdramatičnijih utrka Formule 1

Utrke na belgijskoj stazi Spa-Francorchamps su poznate kao atraktivne, ali kada padne kiša, mogu postati još opasnije pa čak i kaotične.

Senzacionalna i u isti mah zastrašujuća utrka održala se 30. kolovoza 1998. Glavne zvijezde utrke bila su dva britanska vozača.

David Coulthard bio je više nego nestrpljiv od samog početka utrke. Na startu se zbog vlastite pogreške zabio u zid i odbio natrag na stazu, prouzročivši ni manje ni više sudar trinaest bolida. Start je bio ponovljen, naravno, ali bez četvorice vozača, među kojima je bio i ozlijeđeni Barrichello.

Na ponovljenom startu u sudaru s Herbertom iz utrke je ispao Mika Häkkinen, vodeći čovjek prvenstva, a u vodstvo se sjajnim startom probio jedan od poznatih majstora utrka na kiši, Damon Hill. Istovremeno je David Coulthard imao drugi sudar dana, s Wurzom, nakon kojeg se u utrci vozio na zadnjem mjestu. U osmom krugu je Michael Schumacher prešao Hilla i počeo graditi prednost, a sredinom utrke sustigao je Coultharda i trebao ga obići za cijeli krug.

Couthard priznao pogrešku

Škotski vozač i momčadski kolega najvećeg Schumacherova rivala u borbi za naslov dugo ga nije propuštao, a onda je na pravcu prema Pouhonu naglo otpustio gas. Budući da je vidljivost bila izuzetno slaba, Schumacher se silovito zabio u zadnji kraj McLarena. Kad su se obojica stigli do svojih boksova, Schumacher je doslovce izjurio iz bolida i otrčao u McLarenov boks, vičući na njega. Mehaničari su morali intervenirati kako bi ih razdvojili, a tjedan dana nakon utrke dvojica su vozača održala privatni sastanak od sat i pol, na kojem su popušili lulu mira.

Coulthard je priznao da je pogriješio i da se u takvim uvjetima ne smije na taj način otpuštati gas. No, odbio je insinuacije da je to učinio namjerno, kako bi eliminirao Schumachera iz utrke. Mnogi su uvažili njegovo objašnjenje ali ne i najvatreniji Schumacherovi navijači.

Nastavak utrke bio je obilježen kontroverzama: u vodstvu su se našla dva Jordanova bolida, a Ralf Schumacher, mlađi brat MIchaela Schumachera, sustizao je Damona Hilla.

Britanac je jasno i glasno preko radija jasno naglasio da neće pustiti Nijemca bez žestoke borbe te da Eddie Jordan mora odlučiti hoće li riskirati priliku za prvu, i to dvostruku pobjedu svoje momčadi ili će narediti Ralfu Schumacheru da čuva mjesto. Ralf je ostao miran i nije napao, dok su Jordani prošli kroz cilj u tom redoslijedu.

Navijači gotovo svih momčadi i vozača tom su prilikom ostali tužni i razočarani.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni