26. Dani Frane Petrića: Međunarodni znanstveni skup “Filozofija i ekonomija”

26. Dani Frane Petrića: Međunarodni znanstveni skup “Filozofija i ekonomija”

(Skup je otvorio gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako / Foto: www.cres.hr)

Ekonomska pitanja stoje u središtu zanimanja aktivnih građana, stvaranje novih znanja i nastojanje oko kvalitetnih mehanizama za prijenos tih znanja u društvo, zasigurno je briga akademske zajednice, no i svih društvenih aktera u cjelini

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, uz suradnju Grada Cresa, od 24. do 30. rujna 2017. u Cresu održana je dvadeset i šesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića. Pokrovitelji manifestacije su: predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija. Dio ovog značajnog znanstvenog i kulturnog događanja je međunarodni znanstveni skup „Filozofija i ekonomija“ na kojemu je prezentirano preko sedamdeset izlaganja iz različitih područja: od filozofije, teologije, psihologije, pedagogije, mediologije, teorije književnosti i teologije, preko ekonomije, sociologije, prava i politologije, do prirodnih, biomedicinskih, tehničkih i okolišnih znanosti.

Na skupu je sudjelovalo je preko osamdeset izlagača iz iz jedanaest zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Finska, Hrvatska, Kanada, Kosovo, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Velika Britanija). Bogate i intenzivne rasprave ponovo su ukazale na potrebu dijaloga između različitih društvenih aktera, i to ne samo iz područja znanosti, nego i iz područja gospodarstva, nevladinih organizacija, područja umjetnosti i sl. Važna društvena pitanja, i imperativ potrage za njima, nije moguće postaviti, pa niti na njih dati odgovore, na platformi samo jedne znanosti ili jednog pristupa, potrebna je interakcija i dijalog, što je na ovom skupu u mnogome ostvareno.

Ekonomska pitanja stoje u središtu zanimanja aktivnih građana, stvaranje novih znanja i nastojanje oko kvalitetnih mehanizama za prijenos tih znanja u društvo, zasigurno je briga akademske zajednice, no i svih društvenih aktera u cjelini. U tom pogledu, ovogodišnji Dani Frane Petrića, kao i ranijih godina uostalom, pokazali su snagu i vitalnost filozofije u nas, kao i njenu otvorenost dijalogu s drugim područjima znanja a sve u svrhu rješavanja važnih društvenih pitanja i boljitka društva u cjelini.

izv. prof. dr. sc. Tomislav Krznar

Predsjednik programskog odbora skupa

„Filozofija i ekonomija“

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni