25. kolovoza 1991. prvi nastup Michaela Schumachera u Formuli 1

25. kolovoza 1991. prvi nastup Michaela Schumachera u Formuli 1

Kada je vozač Bertrand Gachot 1991.godine nešto prije velike nagrade Belgije upao u ozbiljnu svađu s vozačem taksija i zbog tog izgreda završio u zatvoru, Jordanova momčad je trebala nekoga da ga zamijeni.

Eddie Jordan, u to vrijeme novo lice u svijetu Formule 1, zbilja je morao dati sve od sebe da nađe novog vozača. Odlučio se za mladog njemačkog vozača
Michaela Schumachera. Vrlo brzo se pokazalo da je to bio sjajan odabir. Naime, Schumacher je već na treninzima počeo postizati zavidno vrijeme i brzinu, a za samu se utrku kvalificirao kao sedmi, što je bilo više nego dobro, to jest četiri mjesta ispred iskusnog momčadskog kolege Andree de Cesarisa.

Što se tiče same utrke, kvačilo u Schumacherovu vozilu je izdržalo tek nekoliko zavoja pa je bio prvi vozač koji je odustao od utrke. Utrku je osvojio Senna, dok su glavni konkurenti, Prost, Alesi i Mansell redom odustajali zbog kvarova. Ono što će se dogoditi nakon utrke izgledalo je nevjerojatno.

Eddie Jordan je, sasvim siguran da ima važeći ugovor sa Schumacherom, planirao zadržati ga do kraja sezone. Ipak, na startu iduće utrke pojavio se Schumacher u Benettonu,šaljući poruku da se sve može, pogotovo ako imaš odlične odvjetnike koji su u stanju važeći ugovor proglasiti nevažećim.Vidno razočarani Jordan tom je prilikom moćnike uglednijih i jačih momčadi nazvao “Klub pirana”. Tim se izrazom i danas naziva establishment Formule 1. Kolateralna je žrtva bio i Brazilac Roberto Moreno, koji je utrku u Spa završio četvrti i ostvario jedini najbrži krug karijere, no ipak je bio otpušten  iz Benettona kako bi se napravilo mjesta Schumacheru, te nikada više u karijeri nije osvojio niti jedan jedini bod.

Michael Schumacher je postao najuspješniji vozač Formule 1 svih vremena. Sedmerostruki prvak svijeta, pobjednik 91 Grand Prix utrka, te vlasnik još niza rekorda u svijetu Formule 1. Bio je dva puta njemački sportaš godine (1195. i 2004.). Prvi je i zasad jedini Nijemac, koji je to uspio ostvariti u utrkama Formule 1, a samim time je popularizirao Formulu 1 kao sport u svojoj zemlji.

Dana 29. prosinca 2013. Michael Schumacher je doživio tešku nesreću na skijanju u francuskim Alpama udarivši glavom o stijenu. Zbog ozbiljnih ozljeda glave pao je u komu. Obožavatelji širom svijeta drže mu palčeve da ozdravi i nastavi normalan život. Njegova borba za normalan život još uvijek traje. Troškovi Schumacherova liječenja nakon nesretnog pada su ogromni. Njegova se obitelj trudi kako bi mu pružila najbolju moguću njegu što stoji oko 140.000 eura na tjedan. Procjenjuje se da je Schumacher u karijeri zaradio više od sedamsto milijuna eura, no taj novac nestaje. Njegova supruga Corinna zbog toga je već morala prodati kuću u Norveškoj i privatni zrakoplov. Obitelj je bila primorana prodati i njegov karavan Mercedes E55 AMG iz 1998. godine.

Michael je stariji brat Ralfa Schumachera, koji je također bio vozač Formule 1.

Pripremila: Melita Funda