Bliži se proljetni Jazz.hr festival

Bliži se proljetni Jazz.hr festival

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski danas je održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen nadolazeći Jazz festival – Jazz.hr/proljeće. Riječ je o 25. po redu Jazz.hr/proljeće festivalu, koji će se održati od 13. do 16. travnja 2016. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na festivalu će nastupiti svjetske zvijezde jazza kao i ugledni glazbenici u usponu karijere. Osim poznatih europskih džezista, nastupit će i hrvatski još neafirmirani glazbenici. Ovogodišnji festival otvorit će njemački glazbenik Joachim Kühn. Jedan od najvažnijih umjetnika u povijesti europskog jazza, hrvatskoj će se publici predstaviti solističkim recitalom. Kühn u svojoj bogatoj glazbenoj karijeri surađuje sa Ornette Colemanom i Jean-Luc Pontyjem.

Program ovogodišnjeg festivala prisutnim novinarima je predstavio Davor Hrvoj, istinski zaljubljenik i poznavatelj jazz glazbe, čovjek koji već godinama ovdašnjoj publici pokušava rasvijetliti i popularizirati ovaj glazbeni žanr.

Dakle, Jazz.hr/proljeće započinje u srijedu, 13. travnja u 20 sati s nastupom Joachima Kühna na glasoviru (piano). Drugi dan, 14. travnja, nastupa sastav NeTTwork. Riječ je o sastavu koji na originalan način, strastveno i predano, uz osebujan zvuk i spektakularne improvizacije izvodi jazz standarde, ali i skladbe autora drugih žanrova. Treću večer nastupa hrvatski glazbenik Ratko Vojtek na bas-klarinetu pod geslom “budimo realni – tražimo nemoguće”. Vojtek je prozvan zločestim djetetom hrvatske glazbe zato što donosi nekovencionalni pristup glazbi zasnovan na kulturalnim konfrontacijama. Virtuoz bas-klarineta Ratko Vojtek dugogodišnji je član Zagrebačke filharmonije i multi-instrumentalist. Školovao se na Konzervatoriju Sweelinck u Amsterdamu, gdje je diplomirao bas-klarinet kod slavnog virtuoza Hattyja Sparnaaya.

Iste večeri će se održati tradicionalna smotra Nove nade jazza “Marjan Marjanović”, zapravo, to je jedina smotra koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike.

U subotu, 16. travnja, nastupa češki umjetnik Miroslav Vitous uz pratnju Jazz orkestra HRT-a. Vitous će ovom prilikom izvoditi sve najpoznatije hrvatske jazz glazbenike. Struka i glazbena kritika kaže da je Miroslav Vitous jedan od najkreativnijih improvizatora i kontrabasista jazz glazbe. Ovom će se prigodom predstaviti kao solist u kontekstu orkestranog jazza. Orkestorm će ravnati hrvatski dirigent Saša Nestorović.

Uz redovan festivalski program, postoji i poratni program prema sljedećem rasporedu:

  • petak, 15. travnja 2016. u 17 sati – Muzička akademija u Zagrebu, soba 438
  • Glazbena radionica Miroslava Vitousa
  • 13. – 16. travnja 2016. predvorje male dvorane Lisinski
  • Izložba karikatura, MIKS-Jazz.hr

Cijena pojedinačkih ulaznica je 70 kuna, a cijena paketa ulaznica za sva četiri dana iznosi 200 kuna. Ulaznice su dostupne na blagajni Dvorane ili na www.ulaznice.hr

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni