25. Dani hrvatskog filma

25. Dani hrvatskog filma

Počinju 25. Dani hrvatskog filma u kinu Europa, Tuškanac i Vinyl klubu.

Festival se održava od 21. do 24. travnja i predstavlja izbor iz hrvatske produkcije kratkometražnog i srednjometražnog filma –igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog. Cilj je festivala pružiti gledateljima i stručnjacima uvid u suvremenu hrvatsku filmsku produkciju te osigurati mjesto za susret i razmjenu kreativnih ideja za buduće projekte. Organizator Dana hrvatskog filma produkcijska je kuća Spiritus movens.

Program dana hrvatskog filma sastoji se od glavnog natjecateljskog programa, popratnog filmskog i edukativnog dijela te popratnih događanja. u natjecateljskom dijelu programa postoje sljedeće kategorije: igrani film, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i namjenski (uključuje i glazbeni spot).

Od 256 ostvarenja, koliko je pristiglo na natječaj za natjecateljski program ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, odabrano je 87 filmova, od čega će trećina biti prikazana premijerno. Šest atraktivnih naslova uvršteno je u nenatjecateljski program Fokus.

Uvid u najbolje iz recentne hrvatske igranofilmske produkcije kratkoga i srednjemetražnog filma ponudit će 14 ostvarenja. Predstavit će se noviji ali i zreliji autori poput Danila Šerbedžije i Radislava Jovanova Gonze. Među naslovima koji na inventivan način pristupaju filmskoj umjetnosti ističe se diplomski film Silve Ćapin Priče iz bijele sobe, koji prati nekoliko ljudi kojima elementi mjuzikla u svakodnevnom životu uzrokuju ozbiljne poteškoće. Publika će moži uživati i u 25 recentnih hrvatskih dokumentaraca i steći uvid u uzbudljiva nova strujanja na domaćoj sceni kao što su primjerice filmovi u prvom licu. Što se tiče animiranog filma, spomenimo film “Planemo”, animirana znanstvenofantastična priča u režiji splitskog animatora Veljka Popovića koja će u lipnju biti prikazana u službenom natjecateljskom programu prestižnog Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. U dijelu posvećenom eksperimentalnom filmu, moguće je pogledati sedamnaest novih ostvarenja, dok natjecanje nenamjenskog filma donosi čak 24 ostvarenja.

Među šest naslova u programu Fokus (izvan konkurencije) moći će se, između ostalog, pogledati Venecijanski laureat u kategoriji kratkometražnog filma, “Belladonna” redateljice Dubravke Turić, i najnoviji film splitskog autora Igora Jelinovića “Lula i Bručk”‘.

Filmove u natjecateljskom i u popratnim programima odabrao je Željko Luketić, umjetnički direktor Dana hrvatskog filma.Velike nagrade festivala dodjeljuje ocjenjivački sud u kategorijama najboljeg filma (Grand prix), režije, scenarija, glume, montaže, glazbe, kamere i manjinske koprodukcije. Ocjenjivački sud 25. Dana hrvatskog filma čine redateljica Hana Jušić, bosanskohercegovačka glumica Luna Zimić Mijović i filmski kritičar Silvestar Mileta.

Novost je da se ove godine na Dane hrvatskog filma vraća Zlatna uljanica, priznanje koje dodjeljuje žiri Glasa Koncila. Nagradu Zlatni Oktavijan za životno postignuće, ove će godine biti dodijeljena Nedeljku Dragiću,  istaknutom pripadniku Zagrebačke škole crtanog filma.

Više o Danima hrvatskog filma pročitajte na službenim stranicama: http://danihrvatskogfilma.net/2016/

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni