24. kolovoza 1967. preminuo američki automobilski magnat Henry J. Kaiser

24. kolovoza 1967. preminuo američki automobilski magnat Henry J. Kaiser

U ratnim godinama Kaiser je osmislio brz način izgradnje teretnih brodova što je bilo od velike pomoći američkoj vojsci. A kad kažemo brz način, onda mislimo na stvarno brz način: izgradio bi funkcionalni brod za svega četiri dana!

Henry J. Kaiser je bio američki industrijalac, a rođen je 1882. godine. U američkoj povijesti je upisan kao “otac” američke brodogradnje. Nakon Drugog svjetskog rata, u periodu razvoja automobilske industrije u SAD-u, Kaiser se približio detroitskoj Velikoj trojci.Treba napomenuti da je u ratnim godinama Kaiser osmislio brz način izgradnje teretnih brodova što je bilo od velike pomoći američkoj vojsci. Naime, kad kažemo brz način, onda mislimo na stvarno brz način: izgradio bi funkcionalni brod za svega četiri dana!

Unatoč uspješnoj brodograditeljskoj karijeri, po završetku rata Kaiser se odlučio posvetiti automobilskoj industriji i neke ideje iz brodogradnje primejniti u industriji vozila. Kaiserova desna ruka bio je Joseph Frazer, ranije čelnik ugasle, ali do rata prilično ugledne tvrtke Graham-Paige. Njih su dvojica prodavali inovativne automobile pontonskog tipa karoserije pod brendovima Kaiser i Fraser, a nakon Fraserovog odlaska Kaiser je pokrenuo i marku Henry J. Prodaja je bila vrlo dobra i činilo se da je Amerika dobila novog velikog igrača u svijetu osobnih automobila.

Upravo je Kaiser ponudio jedno od prvih rješenja onoga što danas nazivamo petim vratima. Obogatio je i proširio paletu boja,za čim se povela i Velika trojka, a u suradnji s robnim lancem Allstate osmislio revolucionaran način ponude i prodaje automobila u supermarketima.Unatoč velikom trudu, sve to nije bilo dovoljno jer je raspolagao sa znatno manje novaca od jačih poslovnih konkurenata. Na kraju je 1955. bio prisiljen zatvoriti Kaiser pogone. Dok se prestalo s proizvodnjom u Sjevernoj Americi, proizvodnja u Južnoj Americi je nastavljena. Kaiser je sve do svoje smrti ostao vezan za industriju na mjestu vlasnika tvrtke Willys, proizvođača legendarnog Jeepa. Kaiserova obitelj, sinovi i unuci, svi njegovi nasljednici su ugledni američki inustrijalci.

Henry J. Kaiser je napustio ovaj svijet 24. kolovoza 1967. godine na Havajima.

Naslovna fotografija: Kaiser Custom 6, 1953. god.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni