24. aeromiting u sjećanje na Rudolfa Perešina

24. aeromiting u sjećanje na Rudolfa Perešina

U Gornjoj Stubici se subotu i nedjelju, 11. i 12. rujna održavaju 24. »Susreti za Rudija«, manifestacija u znak sjećanje na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata koji je život izgubio u akciji »Bljesak«.

Riječe je o najvećoj i najposjećenijoj letačkoj manifestaciji u Hrvatskoj.

Legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroj Domovinskog rata poginuo je početkom svibnja, prije 26 godina. MIG-om 21 Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva je 25. listopada 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje, Hrvatske vojske. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: »Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod«- pobudivši tako zanimanje svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda.

U lipnju 2004.g. u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park »Rudolf Perešin«, u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21, koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Svake godine u Gornjoj Stubici u čast Rudolfu Perešinu – Rudiju održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem. Na desetine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske u zadnjih godina vidjelo je slijetanja helikoptera, skokove padobranaca, a najveća atrakcija svakako su preleti MIG-a.

Manifestacija počinje u subotu, kada će biti organizirani koncerti , sportska i zabavna događanja za koja je potrebno kupiti ulaznicu, dok je nedjelji program kada se održava i aeromiting besplatan.

Ulaz na koncerte kod Spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu će biti moguć uz važeće COVID potvrde. Na dan koncerata bit će osiguran i punkt za testiranje. Na ostalom širem prostoru nisu potrebne covid potvrde.

PROGRAM

NEDJELJA, 12. 9.

  • 10:00 sati – SVETA MISA u župnoj Crkvi sv. Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici
  • od 10:00 do 12:00 sati – TOMOSIJADA – okupljanje ljubitelja Tomos mopeda i motora iz cijele RH i Slovenije (okupljanje kod Gupčeve lipe, obilazak Gupčevog kraja i sudjelovanje na manifestaciji)
  • 12:00 sati – SVEČANO OTVORENJE XXIV. SUSRETA ZA RUDIJA kod Spomen parka Rudolfa Perešina (Trg sv. Jurja, Gornja Stubica)
  • Kod Spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu (Samci 64, Gornja Stubica)
  • od 13:00 do 20:00 sati – UGOSTITELJSKA PONUDA I SAJAM DOMAĆIH OPG-ova
  • 13:00 sati – GOOD OLD TIMES BAND
  • od 15:00 do 17:00 sati – LETAČKI PROGRAM
  • 17:00 sati – KREŠO OREMUŠ I SMALL HOUSE BROWN
  • U atriju dvorca Oršić (Samci 64, Gornja Stubica)
  • 19:00 sati – RATNA RAPSODIJA – klasični koncert Semira Hasića, prvaka svijeta u harmonici uz pratnju Simfonijskog orkestra i gošću solisticu na violini Nataliju Stanisavljević.

U nedjelju, na dan održavanja aeromitinga, zbog sigurnosnih razloga, neće biti moguće okupljanje kod Sportskog centra M. Gupca u G. Stubici.

Više informacija na: http://www.gupcev-kraj.hr/hr/dogadanja/novosti/xxiv.-susreti-za-rudija,2968.html

(zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni