21. lipnja 1892. tvornica Franck započela s radom na Črnomercu

21. lipnja 1892. tvornica Franck započela s radom na Črnomercu

Franck je bio prva multinacionalna korporacija u ovom dijelu Europe, a pržionica kave u Zagrebu prva na Balkanu

Krajem devetnaestog stoljeća, 21. lipnja 1892. na tadašnjoj gradskoj periferiji otvorena je tvornica kavovine Franck. Tvornica se još uvijek nalazi na istom mjestu – u Vodovodnoj ulici na Črnomercu. Početak djelatnosti tvornica je utemeljila na ideji Johanna H. Francka, pretvarajući cikoriju u kavovinu. Spoj kvalitete i suvremene tehnologije na čijem se usavršavanju neprestano radi, donio je tvornici Franck mnoge nagrade i priznanja.

Tvornica Franck je podružnica njemačke tvornice koju je osnovao Johann H. Franck 1827. godine. On je u Francuskoj vidio kako seljaci prerađuju cikoriju u napitak zvan kavovina. Bila je to izvrsna je zamjena za pravu kavu koja je u ono vrijeme bila skupa i koju si je moglo priuštiti samo imućnije građanstvo.

Franck se dao na posao, zasadio je plantažu cikorije te je eksperimentirao dodajući razne mirodije ne bi li pronašao pravi okus, sličan onome koji mu se svidio u Francuskoj. Kada je pronašao željenu mješavinu – kavovinu, njegov posao je bio pravi potez u koji je uključio cijelu obitelj, ubrzo je zaradio bogatstvo te je proširio svoje poslovanje na Ameriku, Italiju, Švicarsku i Hrvatsku. Moslavina je ubrzo zasađena cikorijom, a 1900. godine otvara se i prva sušionica cikorije u Bjelovaru. Do Drugoga svjetskog rata Franck se bavio proizvodnjom kavovina.

Proizvodnja kave počinje 1960.

Proizvodnja kave počinje 1960., a u godinama koje će uslijediti Franck kava dobila je izgled koji generacije pamte. Na ambalaži se pojavljuje svima poznata djevojka koja u ruci drži šalicu kave. Zanimljiv je podatak da je riječ o stvarnoj osobi, Matildi Faist, supruzi akademskog slikara Zvonimira Faista koji je dizajnirao omot. Matildu je krajem 1980-ih na „ciglici“ zamijenila dugokosa djevojka, a za novi dizajn zaslužan je Boris Ljubičić.

Franck je tako postao prva multinacionalna korporacija u ovom dijelu Europe, a pržionica kave u Zagrebu prva na Balkanu. 

U posljednjih 50-ak godina Franck je proširio svoj asortiman kavom, čajevima, snackovima (grickalicama), začinima, praškastim proizvodima, proizvodima za kolače, šećerom i prilozima jelima. Također, Franck je prvi u Hrvatskoj počeo proizvodnju voćnih čajeva.

Godine 2015. Gradska kavana na Trgu bana Jelačića je preuređena i sada nosi naziv Johann Franck.

Naslovna fotografija: Reklama za raženu kavu iz 1925. godine

Pripremila: M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni