2021. – pandemijska godina s dobrim pokazateljima za preradu plastike

2021. – pandemijska godina s dobrim pokazateljima za preradu plastike

Proizvodnost plastičarske industrije već godinama je viša od one koju bilježi ukupna američka industrija, i to za 1,2 % prosječno godišnje

Gordana Barić

Prema nedavno objavljenom izvještaju američkog Udruženja plastičarske industriji predviđa se kako će i 2021. godina završiti sa 2,2-postotnim povećanjem prerađenih količina plastike.

Plastičarska je industriji bila osma među industrijskim sektorima po ostvarenom prihodu u 2019. (posljednja godina za koju su dostupni podaci) u Sjedinjenim Američkim Državama. Zapošljava gotovo milijun ljudi. Ako se obuhvate i svi prateći sektori (proizvodnja plastičnih materijala i potrebne opreme) tada se radi o približno 1,5 milijuna zaposlenika.

Proizvodnost plastičarske industrije već godinama je viša od one koju bilježi ukupna američka industrija, i to za 1,2 % prosječno godišnje. U 2020. godini američka prerada plastike ostvarila je prihod u visini od 394,7 milijardi dolara, a ako se obuhvati cijeli plastičarski sektor (proizvodnja materijala i opreme), taj iznos doseže 541,5 milijardi dolara.

COVID-19 pandemija rezultirala je smanjenjem prihoda ovoga sektora prerade plastike za 0,9 % u 2020., a kada se uzme u obzir smanjenje udjela vrijednosti materijala u dolarima prihoda s 53 centa u 2019. na 51 cent u 2020, tada se govori o nominalnom padu prihoda od 2,4 % u 2020. u odnosu na 2019.

Povećanje učinkovitosti i produktivnosti

Broj tvrtki koje prerađuju plastiku u SAD-u se već godinama smanjuje, uglavnom kao posljedica povezivanja ili preuzimanja tvrtki. Taj trend je potaknut povećanjem učinkovitosti i profitabilnosti, ali i jačim angažmanom proboja na strana tržišta. Povezivanjem i preuzimanjem tvrtki pokušavaju se riješiti već neko vrijeme prisutni problem u dobavnim lancima.

Texas i Ohio su savezne države s najvećim brojem zaposlenika u plastičarskom sektoru, oko 75 000 svaka, a slijedi Kalifonija sa 69 800. Svako povećanje zaposlenih u preradi plastike za 1 % donosi 0,64 % povećanja broja zaposlenih u području proizvodnje materijala i opreme.

Na Texas otpada najviše zaposlenih u području proizvodnje plastičnih materijala, a slijedi ga Luisiana. Ohio je prednjačio sa ukupno 7,9 % zaposlenih u području prerade plastike, a slijedila ga je Kalifornija sa 7,2 %. Ohio ima najveći broj zaposlenih u području proizvodnje opreme za preradu plastike, 14,9 %, dok u Michiganu radi čak 19,3 % ukupno zaposlenih u izradi kalupa.

Izvor: www.plasticstoday.com/industry-trends/2021-report-size-and-impact-plastics-industry-predicts-continued-growth

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni