200.000 kuna udrugama za zaštitu okoliša i prirode

200.000 kuna udrugama za zaštitu okoliša i prirode

Na natječaj se mogu javiti udruge koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji te aktivno djeluju na njenom području, a upisane su u Registar Udruga Republike Hrvatske kao udruge za zaštitu okoliša i prirode

Zagrebačka županija u 2013. godini poduprijet će rad udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode s 200.000 kuna. Natječaj za prijavu programa i projekata otvoren je do 6. travnja ove godine.

Na natječaj se mogu javiti udruge koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji te aktivno djeluju na njenom području, a upisane su u Registar Udruga Republike Hrvatske kao udruge za zaštitu okoliša i prirode. Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po jednoj udruzi iznosi 5.000 kuna, a najveći 40.000 kuna.

Prednost kod dobivanja financijske potpore imat će udruge koje će prijaviti programe i projekte usklađene s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije. Prioritet kod dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi aktivnosti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja; te educirati i promicati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada (recikliranje, kompostiranje, odvojeno prikupljanje otpada). Također, prednost će imati projekti koji će uključivati škole i vrtiće u programe vezane uz ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj; projekti čišćenja divljih odlagališta otpada i uspostave mjera za sprečavanje njihovih ponovnih nastojanja te pilot-projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Popunjeni obrazac za prijavu programa i projekata te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10 000 Zagreb s naznakom „Prijava programa zaštite okoliša i prirode – NE OTVARAJ“. Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu podnošenja zahtjeva nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.

„Na području Zagrebačke županije djeluje više od 50 udruga za zaštitu okoliša i prirode koje nam se svake godine javljaju s kvalitetnim programima. Vjerujem kako ćemo i ove godine zajednički realizirati čitav niz projekata“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kako osobno smatra da su projekti vezani uz odvojeno prikupljanje otpada trenutno od izuzetnog značaja za Zagrebačku županiju s obzirom da je to nešto što sve stanovnike čeka u bliskoj budućnosti. „U 2012. godini na području Svetog Ivana Zeline provodili smo pilot projekt selektivnog prikupljanja otpada, a rezultati su iznad svih očekivanja. Naime, odvojenim prikupljanjem smanjena je količina komunalnog otpada koja se odlaže na službeni deponiji za nevjerojatnih 50 posto. Projekt u ovoj godini nastavljamo u Zelini, ali ga i planiramo proširiti i na još neke općine u Županiji – pojasnio je Kožić.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane udruge da se jave na natječaj do 6. travnja 2013. godine. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni