2. rujna 1959. predstavljen Ford Falcon

2. rujna 1959. predstavljen Ford Falcon

Prvi američki automobil kompaktne klase Ford Falcon predstavljen je 2. rujna 1959.

Na tiskovnoj konferenciji koja je putem televizije emitirana u 21 američkom gradu, Henry Ford II i njegova tvrtka predstavili su najnoviji automobil – 30 Falcon (90 KS). Falcon, je predstavljen javnosti kao “mali automobil u kojem se svatko osjeća kao u velikom autu”. Vrlo brzo ovaj automobil postiže veliki uspjeh na tržištu. Službeno je pušten u prodaju 8. odnosno 9. listopada. Prodavači automobila doslovno su razgrabili prvih 97.000 primjeraka.

Iako su manje tvrtke u nekoliko navrata bez većeg uspjeha američkoj publici pokušale predstaviti manje, kompaktnije i jeftinije automobile, detroitska velika trojka nije marila za to. Njihovi su automobili tijekom pedesetih bili sve veći, glomazniji i skuplji. Istovremeno, u samo pet godina prodaja uvoznih europskih modela porasla je za više od tisuću posto i na krilima Volkswagena, Fiata i Renaulta, ali i danas zaboravljenih marki poput Triumpha ili Simce dosegla deset posto tržišta. To je bio znak za uzbunu i do kraja 1959. sve će tri korporacije predstaviti svoje kompaktne modele, koji su i dalje bili veći i skuplji od europskih, ali i osjetno manji i povoljniji od ostatka njihove ponude. Tako će Chevrolet predstaviti Corvair, a Chrysler Valiant. Ipak, prvi se pojavio Falcon, najmanji model američkog Forda.

Ostalo je na neki način nejasno zašto Ford nije preuzeo neki od već postojećih modela svojih europskih podružnica, ali 2. rujna 1959. iz Forda je poslana poruka kako su upravo oni koji će promijeniti percepciju američkih automobila kod građana diljem Amerike, ali i šire.

Za Falcon se može reći da je bio najuspješniji od novih kompaktnih modela, prodavao se bolje od Corvaira i Valianta, a na mehaničkoj je osnovi druge generacije modela nastao i najveći fenomen američke auto industrije 1960-ih, Mustang.

Falcon je ostaao u ponudi Forda sve do 1970. godine, ali njegovo je ime korišteno i za kasnije modele Plavog ovala na drugim kontinentima, ponajprije na australskom kontinentu.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni