1972. započelo emitiranje na Drugom programu Televizije Zagreb

1972. započelo emitiranje na Drugom programu Televizije Zagreb

(Reportažna kola Radio-televizije Zagreb / Foto: HRT)

Od 1975. postupno se prelazi na emitiranje programa u boji

Dogodilo se na današnji dan, 27. kolovoza:

1972. – Počelo emitiranje Drugog programa Radiotelevizije Zagreb: Tadašnja RTV Zagreb u mnogo čemu je prednjačila u cijeloj regiji. Tako je od 27. kolovoza počela prenositi natjecanja s Olimpijskih igara u Münchenu, a prijenos je trajao do 2. rujna 1972. godine.

Logotip Radio-televizije Zagreb (Izvor: HRT)

No kao službeni početak TVZ2 uzima se 29. studenoga 1972., kad je započelo emitiranje dnevnoga domaćeg programa od 20 do 23 sata, koji se u programskom rasporedu do 17. veljače 1973. nazivao »eksperimentalnim«. Od 1975. postupno se prelazi na emitiranje programa u boji. Bilo je to u vrijeme kada je dužnost generalnog direktora RTV Zagreb preuzeo Franko Winter, koji je kuću vodio od 1972. do 1981. g. U tom je razdoblju počela i gradnja Doma HRT-a na Prisavlju.

Osim vlastite proizvodnje, uglavnom informativnih emisija sa stalnim terminima, dio programa preuzimao se od drugih TV kuća iz sustava JRT-a (TV Beograd, TV Ljubljana, TV Sarajevo), ali i susjednih zemalja (RAI, ORF). Prvi urednik TVZ2 bio je Ivo Vrdoljak, često i u funkcijama voditelja, novinara i glazbenog urednika. Program je odlukom generalnog direktora F. Wintera raspolagao svom dostupnom tehnikom RTZ-a, ali u početku su ga mogli gledati samo gledatelji s područja odašiljača Sljeme.

Nakon godinu dana počinje učestalo emitiranje dokumentarnih filmova, pa se Drugi program doživljavao kao dokumentarni. Sedamdesete su donijele i sve veće zanimanje gledatelja za kvizove, zabavu, filmove i sportske emisije. Istraživanja su pokazala da je Drugi program bio, u to vrijeme, najradije gledani dio programa RTZ-a. Osamdesetih je nastavljen trend povećane proizvodnje sve raznolikijega programa. Promjenom imena RTZ-a u HRT 1990. TVZ2 postaje HTV2.

2000. – Autor brojnih kratkometražnih animiranih filmova, doajen Zagrebačke škole crtanog filma, Ante Zaninović umro je 27. kolovoza 2000. u Zagrebu u 66. godini života. Bio je koredatelj i koscenarist na 20-ak epizoda animirane serije Profesor Baltazar. Od njegovih mnogobrojnih filmova najboljim se smatra animirani film Zid, koji je dobio brojne nagrade.

A. Zaninović, drugi slijeva (Foto: Udruga Profesor Baltazar)

Velikan Zagrebačke škole crtanog filma okušao se i u kratkom igranom filmu – režirao je dva kratka igrana filma: Weekend i Dobro jutro, sine. Animatorsko znanje i fantastična gradnja priče pomogli su mu u crtanju stripa, pa se iznimno duhoviti strip Kljunko i ostali godinama pojavljivao na zadnjoj stranici Smiba, zabavno-poučnog časopisa za djecu.

1576. – U Veneciji umro Tizian (Tiziano Vecellio, rođen oko 1488. ), slavni portretist i jedan od najboljih slikara svojeg vremena.

1653. – Španjolska: U Madridu umro najistaknutiji španjolski liričar i utemeljitelj španjolskog narodnog kazališta Félix Lope de Vega (rođen 25. 11. 1562.).

1828. – Urugvaj, nakon tri godine ratovanja, mirom u Rio de Janeiru postaje (uz britansku potporu) neovisan o Brazilu.

1916. – Rumunjska nakon dugog oklijevanja objavljuje rat Austro-Ugarskoj.

1965. – Francuska, Švicarska: Nedaleko od Pariza umro francusko-švicarski arhitekt, urbanist i teoretičar, slikar i kipar Le Corbusier (Cherles-Eduard Jeanneret-Gris, rođen 6. 10. 1887). Oduševio se željezno-betonskim objektima i aktivan je suosnivač purizma. Od 1917. godine živi u Parizu i objavljuje knjigu O novoj arhitekturi. Po cijelome svijetu projektila znamenite zgrade i komplekse (stambeno naselje u Marseilleu, sveučilišni grad u Rio de Janeiru. Suosnivač je međunarodnoga Kongresa moderne arhitekture (1928. g.) (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni