19. Međunarodni festival stripa Crtani romani šou

19. Međunarodni festival stripa Crtani romani šou

Naslovna ilustracija: Hermann

19. Međunarodni festival stripa Crtani romani šou održat će se od 13. do 15. svibnja u Hrvatskom domu likovnih umjetnika u Zagrebu. Tijekom godina festival se održavao na raznim zagrebačkim lokacijama, no, od 2015. pronađena je idealna lokacija u HDLU-u, popularno zvana Džamija. Blizina centra grada, obilje prostora za izložbe, tribine i prodaju stripova, te odlična prometna povezanost definitvno su aduti ovog prostora za takvu vrstu događanja.

Kao i svake godine, Međunarodni festival stripa ugostit će brojne zanimljive goste-autore. Uz sajam stripova tu su i različite izložbe, predavanja i tribine, sadržaje za klince i još mnogo toga.

Spomenimo goste ovogodišnjeg festivala:

Hermanna Huppen, poznatiji samo kao Hermann. Ovaj veliki umjetnik rođen je 1938. u Bévercéu u Belgiji. Svoju je karijeru započeo 1964. godine u strip časopisu Spirou. Njegov je talent prepoznao Michel Reignier Greg, karikaturist i kasnije urednik revije Tintin te mu ponudio angažman u njegovom studijuHermannov stil karakterizira realističan stil, raskošan crtež, gotovo filmsko kadriranje, uzbudljiva priča i određeno tmurno raspoloženje koje Hermann izvanredno prenosi čitateljima; njegove se priče bave ljudskom prirodom bez ikakvih iluzija i uljepšavanja. Hermann je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, a 2016. godine osvojio je i Grand Pix na jednom od najvećih svjetskih festivala stripa u Angoulemu.

Literarni otac Martina Mystèrea, Alfredo Castelli iz Milana. Osim što je iznimni scenarist, Castelli je strastveni sakupljač svega i svačega, a velika opsesija mu je i razdoblje novinskog stripa. Iscrpno je radio na knjizi o prvih 25 godina američkog novinskog stripa „Here we go again“.

Senad Mavrić iz Sarajeva. Godine 2012. izdaje strip album “MS 13“ za francusku izdavačku kuću Jungle/Casterman, a 2016. izdaje dva albuma za francusku izdavačku kuću Delcourt : “L’Homme de l’année” i “Cette machine tue les fascists”. Od 2004. paralelno sa svojim umjetničkim radom, bavi se i dizajnom i marketingom. Od 2012. suradnik je na projektu ”Jačanje sestrinstva u BiH” Od 1998. do danas sudjeluje sa svojim radovima na brojnim internacionalnim izložbama.

Giovanni Freghieri – osim stripova aktivno se bavi i fotografijom. Njegov prvi rad na Dylanu Dogu je specijalni broj 3 “Crni užas” (Ludens SP12) iz 1989. godine. Zbog svoje iznimne brzine Freghieri je nacrtao značajan broj Dylanovih epizoda, mnogo više od ostalih. A nije mu strano ni povremeno uskakanje u druge Bonellijeve serijale, primjerice Ken Parkerove priče “McCormackov žig”, Dampyrov 2. specijalac “Gli Orrori di Londra”, 7. broj “Skrivenog lica”, 12. broj serijala Le Storie – “La Pazienza del destino” i 3. broj Morgana Losta “Mister Sandman”, novog serijala Claudija Chiverottija.

Roberto Recchioni, profesionalno se bavi stripovima od 1993. godine. Od njegovih suradnji važno je spomenuti one sa StarShop, Comic Art, Rizzoli, Magic Press, Mondadori. Koautor je uz autora Lorenza Bartolija strip serijala “John Doe” i “Detective Dante” za kuću Eura, kao i serijala “David Murphy: 911” za Panini Comics s Matteom Cremona. Za Panini također radi strip adaptaciju romana “Cronache del Mondo Emerso” Licia Troisija. Radi album “Battaglia – le Guerre di Pietro” s Leomacsom, 2007. scenarij za miniserijal “Garrett – Ucciderò ancora Billy the Kid”, 2012. “Ammazzatine” i “Asso” za Nicola Pesce Editore. Godine 2007. ulazi kao scenarist na Dylanu Dogu za Sergio Bonelli Editore, a od 2013. glavni je urednik serijala. Radio na serijalima Le storie i Tex. S Emilianom Mammucarijem kreira strip “Orfani”, što je prvi serijal serijal u SBE izdan u boji, a prvi izlazi 2013. godine.

Festivalska stranica na Facebooku 

  (Zg magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni