18. svibnja – Međunarodni dan muzeja

18. svibnja – Međunarodni dan muzeja

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenuo je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Svake godine svojim članovima, muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima, ICOM preporuča temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju.

Međunarodni dan muzeja, na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC-a) u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine. U skladu s preporukom Međunarodnog savjeta za muzeje, Muzejski dokumentacijski centar obavještava muzeje o temi, poziva ih na sudjelovanje, prenosi i daje sugestije za obilježavanje, detaljno izvješćuje javnost na konferenciji za tisak o realiziranim projektima, a od 1995. godine redovito objavljuje pregled događanja u časopisu „Informatica museologica“.

U povodu dana muzeja MDC već dvadeset i devet godina zaredom objavljuje prigodni tematski plakat kojeg šalje na adrese svih hrvatskih muzeja i mnogih ustanova u inozemstvu.

S ciljem promoviranja svoga rada tog dana muzeji i galerije osim što posjetiteljima osiguravaju besplatan posjet izložbama ili stalnim postavima, organiziraju različita događanja od promotivnih akcija, otvorenja izložbi i novih muzejskih prostora do ekspertiza, organizacije koncerata, priredbi, programa te niz drugih akcija namijenjenih različitim ciljanim skupinama djeci, obiteljima, osobama s posebnim potrebama.

Naslovna fotografija: The Field Museum of Natural History Chicago, wikimedia.org

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni