18. kolovoza 1927. rođen legendarni vozač Mini Coopera John Rhodes

18. kolovoza 1927. rođen legendarni vozač Mini Coopera John Rhodes

Na spomen imena John Rhodes svaki će se poznavatelj povijesti automobilskih utrka odmah prisjetiti Mini Coopera kako na trkaćoj stazi smjelo prkosi većim automobilima.

Britanac John Rhodes je vozio i u drugim kategorijama, nastupio je i u jednoj utrci Formule 1 i na Le Mansu, ali ga najviše pamtimo po zanimljivom vozačkom stilu za upravljačem Minija. Može se reći da je u svijetu kružnih utrka Rhodes bio za Mini Cooper ono što su Paddy Hopkirk i Timo Mäkinen bili u svijetu relija.

John Rhodes je rođen 18. kolovoza 1927. godine u Wolverhamptonu.

Prije nego što se usavršio za vožnju Minija, ovaj sjajni vozač osebujnog vozačkog stila ispekao je “zanat” u utrkama manjih jednosjeda, ne samo u Engleskoj, nego i u Irskoj. Kruna njegove vozačke karijere svakako je osvajanje Europskog prvenstva turističkih automobila u diviziji 2 1968. godine, kada je nakratko prekinuo dominaciju Alfa Romea. No, već ranije je s Paulom Hawkinsom ostvario pobjedu u klasi na Le Mansu 1965. s Austin-Healeyem Sebring Sprite, a s Timom Mäkinenom i na Targa Floriju sljedeće godine, vozeći MGB.

Na kraju svoje pobjedničke europske sezone povukao se iz svijeta utrka i trkaćih automobila.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni