17. svibnja – Svjetski dan hipertenzije 2016.

17. svibnja – Svjetski dan hipertenzije 2016.

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije inicirala je Svjetska liga za hipertenziju 2005. godine, otkada se ovaj dan redovito obilježava sa ciljem podizanja svjesnosti opće populacije o potrebi kontrole krvnog tlaka. Za razdoblje od 2013.-2018. godine odlučeno je da tema obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije, 17. svibnja, bude „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“, kako bi se naglasila važnost veličine problema i posljedica hipertenzije.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i onesposobljenost na globalnoj razini. Prema procjenama se 18 posto svih smrti na svjetskoj razini pripisuje hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi).  Četiri od deset odraslih osoba u svijetu starijih od 25 godina ima povišeni krvni tlak. Nažalost, gotovo 50 posto osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišen krvni tlak, a polovica onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa, odnosno niti se liječe medikamentima, niti mijenjaju štetne životne navike. To znači da 75 posto populacije s povišenim krvnim tlakom na razini svijeta ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt. Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Naime, mjerenje tlaka je osnova kako u postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije, upozoravaju liječnici.

Danas je prilično jednostavno mjeriti krvni tlak, bilo kod liječnika ili uređajima za samomjerenje tlaka kod kuće, međutim, ostaje izazov podizanja razine svijesti opće populacije o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka. Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj krvni tlak barem jednom na godinu, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika.

Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati ispod 140/90 mmHg.

Hipertenzija je i u Hrvatskoj značajan javnozdravstveni problem. Istraživanjima provedenim u Hrvatskoj hipertenzija je zabilježena u 45,6 posto  muškaraca i 43 posto žena odrasle dobi. Iako je hipertenzija povezana s izbježivim rizičnim čimbenicima i postoje učinkoviti lijekovi za njezino liječenje,  istraživanja pokazuju da je loše kontrolirana u stanovništvu. U Hrvatskoj je svega 58,6 posto stanovnika svjesno svoje arterijske hipertenzije, od njih se liječi 48,4  posto, a samo 14,8 posto njih ima kontrolirani tlak.

Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika: smanjenjem unosa soli, uravnoteženom  pravilnom prehranom, prestankom pušenja, izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola, redovitom tjelesnom aktivnosti i održavanjem normalne tjelesne težine. Prema procjenama, nepravilna prehrana je odgovorna za oko 50 posto hipertenzija, tjelesna neaktivnost za oko 20 posto i pretilost za oko 30 posto svih hipertenzija. Vrlo je važno redovito kontrolirati krvni tlak, a kod povišenog tlaka redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika.

U subotu, 21. svibnja na Cvjetnom trgu od 12 do 15 sati pozvani su svi građani Zagreba da dođu na besplatno mjerenje i provjeru krvnog tlaka.

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni