160. godišnjica Prve gimnazije

160. godišnjica Prve gimnazije

U školi su posebno ponosni na činjenicu kako je analiza rezultata državne mature iz 2012. godine pokazala kako je Prva gimnazija šesta po uspješnosti u Hrvatskoj i najbolja među općim gimnazijama. Dobriša Cesarić i Vladimir Prelog samo su neki od bivših učenika ove gimnazija.

Prva i najstarija svjetovna zagrebačka gimnazija obilježila je prošlog četvrtka 160. godišnjicu postojanja. Škola je otvorena davne 1854. godine kao trogodišnja „mala realka“, a prvi ravnatelj bio je Franjo pl. Sladović. Gimnazija je prvotno bila smještena na Vrazovom šetalištu, a zatim se seli na Strossmayerovo šetalište te u prostor današnjeg Muzeja Mimara. Tek 1993. godine Prva gimnazija je uselila u novoizgrađenu zgradu u Utrinama.

Ove školske godine Prvu gimnaziju pohađa 610 učenika u 21 razrednom odjelu, a od ove godine nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni, budući da se IV. gimnazija preselila u novoizgrađeni objekt na Kajzerici. U školi su posebno ponosni na činjenicu kako je analiza rezultata državne mature iz 2012. godine pokazala kako je Prva gimnazija šesta po uspješnosti u Hrvatskoj i najbolja među općim gimnazijama. Dobriša Cesarić i Vladimir Prelog samo su neki od bivših učenika ove gimnazija.

(zg-magazin; Foto:www.srednja.hr)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni