16. kolovoza 1993. preminuo francuski vozač utrka René Dreyfus

16. kolovoza 1993. preminuo francuski vozač utrka René Dreyfus

René Dreyfus je rođen 6. svibnja 1905. u Nici. Prije nego što je napunio devet godina, naučio je voziti automobil, a od svoje devetnaeste godine je počeo nastupati na automobilskim utrkama koje su se održavale na francuskoj Rivijeri. Godine 1929. održana je prva Velika nagrada Monaka, Dreyfus je tada pobijedio u klasi, a sljedeće godine s dodatnim tankovima montiranima na Bugattiju osvaja ukupnu pobjedu u utrci bez zaustavljanja u boksu.

Natjecao se tijekom 1920-ih i 1930-ih godina, ukupno je pobijedio 36 utrka. Dakle, u vremenima teškim za Židove pa kao Židov nije mogao dobiti priliku u nekoj od dvije njemačke momčadi koje su dominirale u 30-im godinama, što mu je osjetno ograničilo mogućnost napredovanja. Usprkos svemu, 1938. godine na uskoj i zavojitoj francuskoj stazi Pau njegov Delahaye završava prvi, ispred Caracciolinog Mercedesa, što je uz Nuvolarijevu pobjedu na VN Njemačke 1935. bio najveći udarac Srebrnim strijelama.

Kad je započeo Drugi svjetski rat,  prvo je vrijeme bio u francuskoj, a kasnije u američkoj vojsci. Godine 1940. poslan je u SAD kako bi nastupio na Indy 500, a na preporuku francuskih vlasti ostaje ondje.

U New Yorku je vodio poznati francuski restoran, koji je nakon rata postao okupljalište njujorške trkaće scene te mjesto koje su posjećivali svi vozači kad bi se zatekli u New Yorku, posebice kad bi putovali na utrke u Watkins Glen.

Dreyfus je sporadično nastupao sve do 1955. godine, kada je posljednji put sudjelovao u utrkama – Sebring 1955.

Godine 1980. bio je pozvan natrag u Monaco Grand Prix na proslavu 50. obljetnice pobjede. U dobi od 75, osobno je vozio po cijeloj Europi na turneji, primajući priznanja za sve što je napravio.

Umro je 16. kolovoza 1993. u dobi od 88 godina.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni