15. izdanje manifestacije “Seljačka buna – Bitka kod Stubice”

15. izdanje manifestacije “Seljačka buna – Bitka kod Stubice”

(Foto: Mladen Ban, Izvor: TZP Gupčev kraj)

Bitku nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu pogleda čak 20.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja

Spektakularnim izdanjem manifestacije »Seljačka buna – Bitka kod Stubice«, obilježit će se 450 godina od velike borbe za pravicu malog čovjeka, najavljuju organizatori.

Događanje započinje u subotu, 4. veljače kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici s »Puntanjem kmetov« na čelu s Matijom Gupcem. U 11 sati započinje prikaz života Matije Gupca u njegovoj rodnoj kuću u Hižakovcu (Donja Stubica). Zatim u 13 sati slijedi organizirani odlazak prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Seljačke bune iz 1573. godine.

Glavno događanje, »Bitka kod Stubice« je na programu sljedeće subote, 11. veljače kod dvorca Stubički Golubovec, s početkom u 14 sati.

Uz spektakularnu »Bitku kod Stubice« posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program.

Posebno jubilarno 15. izdanje »Seljačke bune – Bitke kod Stubice« održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske. U bitci sudjeluju stotine statista i boraca, a organizatori očekuju ponovno rekordne brojke posjetitelja u Gupčevom kraju.

“Buna trajeeee…” – ponovno će odjekivati Gupčevim krajem

Poklič »buna trajeeee…« tako će ponovno odjekivati Gupčevim krajem kao spomen ustanka malog čovjeka u »borbi za pravicu«. Povijesna bitka kojom se prisjećamo kako su potlačeni ustali protiv vlastele prije 450 godina, ove godine slavi i 15 godina održavanja. Tako će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu bitku između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske.

Jedinstvenu i posebnu bitku rekonstruirali su članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža, a u organizaciji sudjeluju Turistička zajednica područja Gupčevog kraja, Grad Donja Stubica i partneri.

Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu, nakon dvije pandemijske godine, vraća se na bojno polje u posebnom i raskošnom izdanju, gdje će nekoliko stotina statista i sudionika, prikazati publici rekonstrukciju Seljačke bune iz davne 1573.g. koja je obilježila hrvatsku prošlost. Zbog toga ni ne čudi da ovu manifestaciju posjeti i 20.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Više informacija i raspored događanja dostupni su na: https://www.gupcev-kraj.hr/hr/seljacka-buna/

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni