130 godina od predavanja Nikole Tesle u Zagrebu

130 godina od predavanja Nikole Tesle u Zagrebu

[Čuvena fotografija Nikole Tesle snimljena 1896. godine u New Yorku, ispred spiralnog navoja visokofrekventnog transformatora (Tesline zavojnice) u njegovu laboratoriju u Houston Street. Iste je godine Tesla postao počasni član JAZU (danas HAZU). Zanimljivo je da Tesla u ruci drži knjigu Ruđera Boškovića Teorija prirodne filozofije. Ta je knjige prvi puta objavljena 1758. g. u Beču.]

Tadašnji gradonačelnik Milan Amruš pozvao ga je da održi predavanje o elektrifikaciji Zagreba

mr. sc. Marijan Ožanić

Prije 130 godina Nikola Tesla je 24. svibnja 1892. godine održao znamenito predavanje za gradsku upravu u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. U to vrijeme Nikola Tesla je bio u Hrvatskoj, u rodnoj Lici zbog smrti svoje majke Georgine (Đuke) i gradonačelnik Milan Amruš pozvao ga je da održi predavanje o elektrifikaciji Zagreba.

Tesla je jedan od najvećih ljudi u povijesti čovječanstva i taj događaj je veoma važan u povijesti Grada Zagreba. Moglo se očekivati da će u Gradskoj vijećnici 24.svibnja 2022. godine biti dostojno obilježen taj datum i 130. obljetnica i da će gradski vijećnici, gosti i hrvatska javnost ponovo čuti znameniti govor Nikole Tesle. Nažalost, godišnjica je prošla gotovo nezamijećena i u medijima i u Gradskoj skupštini.

Surfajući po internetu pronašao sam da se u Gradskoj skupštini održala (jako slabo posjećena) tribina pod nazivom Zagreb – grad budućnosti: 130 godina Nikole Tesle za koju gotovo nitko nije znao.

Tesla je rođen i školovao se u Hrvatskoj, živio je i radio u nekoliko zemalja, pa je zanimljivo analizirati gdje je sve Tesla živio u svojih 86 godina (1856.-1943.).

  •  u SAD-u je boravio od 1884.-1943. (s kraćim prekidima), tj. tijekom 60 godina
  •  u Hrvatskoj (koja je zajedno s Hrvatskom vojnom granicom dio tadašnje Austrijske carevine) je rođen i školovao se, boravio je od 1856.-1875. (plus još nekoliko kraćih intervala), više od 20 godina
  •  u Austriji je boravio od 1875.-1878., tj. tijekom tri godine
  •  u Francuskoj i Njemačkoj (u Parizu i Strasbourgu) je boravio od 1882.-1884., tj. tijekom dvije godine
  •  u Mađarskoj je boravio od 1881.-1882., tj. tijekom godine dana
  •  u današnjoj Sloveniji je proveo tri mjeseca
  •  u Srbiji je proveo nešto više od jednog dana (posjetivši Beograd 1892.).

Predavanje prof. dr. Darka Žubrinića o Tesli

Godišnjica govora Tesle u Zagrebu obilježena je u Knjižnici HAZU. Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i CIGRÉ – Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave organizirali su u utorak, 24. svibnja 2022.godine predavanje prof. dr. sc. Darka Žubrinića o posjetu Nikole Tesle Zagrebu prije 130 godina.

Profesor Žubrinić je profesor matematike na FER-u, a uz to se intenzivno bavi proučavanjem hrvatske glagoljice i života Nikole Tesle.

Sudionici svečanosti i predavanja u Knjižnici HAZU. (Izvor slike: https://www.fer.unizg.hr/zpm?@=2vxkt#news_39048)

U uvodu, prije predavanja Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt kazao je da je Nikola Tesla velikan cjelokupnog čovječanstva kojim se na poseban način ponosi njegova domovina Hrvatska, kao i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti čiji je bio počasni član 46 godina, od 1896.

„Član Akademije bio je i Teslin profesor na gimnaziji u Karlovcu Martin Sekulić koji je značajno utjecao na njegov razvoj zainteresiravši ga za fenomen elektriciteta“, rekao je akademik Neidhardt.

Skupu se obratio ak. Ignac Lovrek, tajnik Razreda za tehničke znanosti pri HAZU, a nakon njega dr. Goran Slipac, predsjednik elektrotehničke strukovne udruge CIGRE. U nastavku je Darko Žubrinić u 50-minutnom predavanju iznio mnogo zanimljivih podataka o Nikoli Tesli i njegovom predavanju u Zagrebu. Neke informacije do sada kod nas nisu bile poznate.

Prof.dr.sc. Darko Žubrinić govori o Nikoli Tesli u Knjižnici HAZU 24.5.2022. (Izvor slike: https://www.fer.unizg.hr/zpm?@=2vxkt#news_39048)

Početak suradnje s Georgeom Westinghouseom

Godine 1882., tj. deset godina prije posjete Zagrebu, kada je imao 26 godina, Nikola Tesla dolazi do otkrića obrtnog magnetskog polja i izmjeničnog motora u Budimu (kasnije je taj grad spojen s Peštom u današnju Budimpeštu). Sljedeće 1883. godine Tesla je u Strasbourgu (tada u Njemačkoj) izradio prototip svojeg izmjeničnog motora. Zatim 1884. odlazi u SAD kod Edisona, ali uskoro napušta njegovo poduzeće.

Zahvaljujući Teslinim patentima, 1888. osnovana je Westinghouse Electric Company, kada Tesla započinje značajnu suradnju s Georgeom Westinghouseom. 

Prije predavanja u Zagrebu Tesla je održao u New Yorku, Londonu i Parizu nekoliko značajnih predavanja.

U New Yorku je u svibnju 1891. na Columbia University u održao predavanje o visokofrekventnoj tehnici.

Predavanja Nikole Tesle godine 1891. na Columbia University, New York, o visokofrekventnoj tehnici. Crtež je objavljen u časopisu The Electrical World, 11. srpnja 1891. (Izvor: www.croatianhistory.net/etf/tesla_zg.html)

U veljači 1892. u Londonu Tesla je održao dva predavanja, najprije pred udrugom “The Institution of Electrical Engineers”, pod naslovom „Alternate Currents of High Potential and High Frequency“ i sljedeći dan u Kraljevskom društvu (Royal Society), najprestižnijem britanskom znanstvenom društvu, a na poziv Lorda Kelvina (Sir Williama Thompsona).

Nikola Tesla je na poziv Lorda Kelvina (Sir Williama Thompsona) u veljači 1892. održao predavanje u Kraljevskom društvu (Royal Society) u Londonu. (Izvor: www.croatianhistory.net/etf/tesla_zg.html)

Poziv gradonačelnika Zagreba

Poslije Londona Tesla je održao predavanje u Parizu. U vrijeme održavanja predavanja u Parizu, Tesla je doznao je da mu je majka Georgina (Đuka) na samrti. Otputovao je hitno u Gospić, gdje mu je majka preminula u noći nakon njegova dolaska. Pretpostavlja se da je u to vrijeme dobio poziv gradonačelnika dr. Milana Amruša da posjeti Zagreb.

Nikola Tesla dolazi u Zagreb 22. svibnja 1892., predavanje je održao 24. svibnja, a iz Zagreba odlazi za Varaždin 26. svibnja. Preko Varaždina odlazi u Budimpeštu, a tada 1. lipnja navečer dolazi u Beograd gdje se zadržao manje od dva dana (31 sat). Iz Beograda se preko Budimpešte vratio u Ameriku. Nazad za Ameriku Tesla je krenuo brodom iz Hamburga. Više nikada nije posjetio Europu

U Zagrebu u izlaganju koje je održao gradskoj upravi u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu Tesla je predložio uvođenje električne energije u Zagrebu i kazao da „smatra svojom dužnošću upravi grada Zagreba kao rođeni sin ove zemlje u svakom pogledu savjetom i činom biti pri ruci.“

Gradonačelnik Amruš je zahvalio Tesli i zaželio uspjeh u radu „kojim ne samo sebe, nego i domovinu pred drugim svijetom diči“. Međutim, Teslini savjeti nisu poslušani jer je električna rasvjeta u Zagrebu uvedena tek 1907., kao i električni tramvaj.

Sljedeći dan, 25. svibnja je u zagrebačkim „Narodnim novinama“ izašao veliki članak o Teslinom predavanju.

Preslika dijela članka iz „Narodnih novina“ o Teslinom predavanju u Zagrebu. (Izvor: www.croatianhistory.net/etf/tesla_zg.html)

U članku, pored ostalog piše:

  „Čuveni elektrotehnički strukovnjak, naš zemljak Nikola Tesla, koji je na poziv gradskog načelnika dra. Amruša došao u Zagreb, da savjetom svojim podupre gradsko poglavarstvo u predmetu uvođenja električne razsvjete razlagao je jučer do podne u prisustvu gradskog načelnika i donačelnika, gradskih viećnikah Mallina i Hudovskoga i gradskog mjernika Lenucia, svoje nazore o načelnim pitanjima poduzeća.

Gosp. Tesla, čovjek od po prilici 35 godinah, visok, tanak kao jela rodnog kraja, crnih kosah očijuh, koji na svom širokom čelu nosi pečat genija, držao je dulji expose, iz kojeg crpimo sljedeće važnije podatke.

Bez svake dvojbe i bez svakih od ma kuda nastalih prigovorah mora gradska obćina urediti električnu centralu u vlastitoj režiji, i to ponajviše s toga razloga, jer je dan danas pitanje električne razsvjete već izašlo iz experimentalnog štadija, te već sa pozitivnim podatcima i stvarima radi……..Za grad Zagreb, kao glavni grad ove zemlje, nastaje ne samo mogućnost, nego baš dužnost da uvede tu novu razsvjetu, jer to nije samo koristi za grad sam, nego za cielu zemlju, i rek bi, sramota bi bila za Zagreb, da nije on kolovodja u tom pitanju…..

Na pitanje grad. načelnika, nebi li se možda voda rieke Mrežnice, koja medju Karlovcem i Generalskim stolom u jako izsječenom koritu teče, te se branom lako zaustavljati dade, dostatna sila bila, da proizvadja struju potrebnu za 3000 žarnicah, kojih bi za Zagreb sad trebalo, odgovori g. Tesla, da po njegovom mnienju to biti nemože……..

…….Ako bi pako novčana sredstva dozvolila, da se jedna vodena sila upotrebi, onda bi bio za to naprikladniji pad Plitvičkih jezera. Ali proti tomu obstoje opet nekakve zaprieke, koje nebi dakako u Americi smetale,…

Nastavljajuć onda razpravu o sagradjenju centrale razlaže g. Tesla sada posao koji gradsku upravu čeka, da se ta misao oživotvori. Prvo će biti da grad razpiše natječaj u kojem na temelju nacrta i prilične veličine instalacija pojedine tvrdke pozove, da šalju proračune i planove. Ujedno preporuči opet, da grad jednog tehničara šalje na lice mjesta, da prouči pojedine sisteme i strojeve.

On sam ponude pako je pripravan, koje dospiju poglavarstvu, izpitati i svoje mnienje o njima dati, da može na taj način zapriečiti, da se grad neprevari. I u obće smatra on svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i moli da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na nj obraća, te će on bez ikakve odštete savjetovati, kako bude bolje znao….

Tim svrši on svoje zanimivo razlaganje. U ime grada izrazio mu je gradonačelnik dr. Amruš najsrdačniju hvalu na njegovom trudu i obećanju, te mu želi za buduće najljepši uspjeh u svojem radu kojim ne samo sebe nego i domovinu svoju pred drugim svjetom diči.

U dalnjem razgovoru spomenuo je gosp. Tesla, da sad radi na izvršenju jedne hipoteze, koji sasvim izvršivom smatra koja je od ne pojmljive važnosti, naime na prenosu električne struje bez žicah pomočju naravno munjene naše zemlje.

(Cijeli govor može se pročitati na www.croatianhistory.net/etf/tesla_zg.html.)

Ploča podignuta 1990-tih u čast Nikole Tesle na zgradi Gradske vijećnice u Ćirilometodskoj ulici u Zagrebu, gdje je 1892. gostovao i izgovorio sljedeće riječi:

„Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje
pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.

Postavljanje ovog spomenika, koji je izradio ak. kipar Grga Antunac, potaknuo je prof.dr. Vladimir Muljević (1913.-2007.), profesor na FER-u i bivši dekan ETF-a (sada FER-a).


LITERATURA

  1. www.croatianhistory.net/etf/tesla_zg.html
  2. https://www.fer.unizg.hr/zpm?@=2vxkt#news_39048
  3. https://www.info.hazu.hr/events/predavanje-u-hazu-teslin-posjet-zagrebu-24-svibnja-1892/
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni