13. lipnja 1982. poginuo talijanski vozač Formule 1 Riccardo Paletti

13. lipnja 1982. poginuo talijanski vozač Formule 1 Riccardo Paletti

13. lipnja 1982. ostao je zapamćen kao jedan od crnih dana u povijesti Formule 1. Toga je dana u Montrealu poginuo mladi talijanski vozač Formule 1 Riccardo Paletti.

Velika nagrada Kanade 1982. održavala se u jednom od najburnijih razdoblja Formule 1. Bjesnio je rat FISA-FOCA, odlučujuća borba za prevlast u Formuli 1, koja će lansirati Bernieja Ecclestonea u ulogu „gospodara“ toga natjecanja. Kanadski heroj Gilles Villeneuve poginuo je tek malo više od mjesec dana prije VN Kanade, a mnogi su za njegovu smrt okrivili momčadskog kolegu Didiera Pironija.

Situacija u Ferrariju bila je prilično konfuzna, Kanada je bila treća utrka u kojoj je Pironi nastupao sam, tek je na sljedećoj utrci Patrick Tambay popunio mjesto u drugom bolidu. Također, na stazama se odvijala jedna od najzanimljivijih, sad već nezaboravnih sezona u povijesti Formule 1. Jedan njezin mali djelić bio je i mladi talijanski vozač Oselle Riccardo Paletti, koji je prvu utrku odvezao u Imoli, u utrci koju je bojkotiralo pola momčadi, tako da je plasman u utrci u Montrealu bio njegov prvi pravi, veliki uspjeh.

Riccardo Paletti rodio se u Milanu 15. lipnja 1958. U mlađim se danima uspješno bavio karateom i skijanjem, a potom se solidnim, mada ne i vrhunskim rezultatima probio kroz manje kategorije automobilističkih utrka i došao do Formule 1.

Bio je tih i povučen, imao je malo prijatelja u svijetu utrka, a u Formuli 1 zapravo još nitko nije ni stigao upoznati mladića iz Milana, pomalo ozbiljnog izgleda zbog naočala koj je nosio, a koji je dva dana nakon utrke u Kanadi trebao proslaviti dvadeset i četvrti rođendan.

Na samom startu utrke ugasio se Ferrari prvog u kvalifikacijama, Didiera Pironija, ali  bilo je prekasno za odgodu. Bolidi su krenuli i u gužvi uglavnom nekako uspjeli izbjeći statični Pironijev bolid, no Paletti, koji je s 23. startnog mjesta već razvio veću brzinu, nije. Svom je snagom udario u Ferrari,a sva sila snažnog udarca ga je odbacila četrdesetak metara. Pironi je ostao neozlijeđen (nekoliko mjeseci kasnije slomio je obje noge u Hockenheimu, zaključivši time karijeru), no Paletti je ostao u bolidu teško ozlijeđen, slomljenih nogu. Tada je izbio požar. Akcija gašenja vatre i izvlačenja Palettija iz bolida trajala je oko 25 minuta, međutim, mladom Talijanu nije bilo spasa.

Naslovna fotografija: Riccardo Paletti, preuzeto sa asag.sk

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni