13. Human Rights Film Festival posvećen je ljudima bez doma

13. Human Rights Film Festival posvećen je ljudima bez doma

U programu je 25 naslova iz cijelog svijeta, a ovogodišnje izdanje se fokusira na temu života bez doma, što je aktualno s obzirom na migrantski krizu

Pričom iz ruševina, dokumentarnim filmom Sirijska ljubavna priča (2015.) nezavisnog britanskog redatelja Seana McAllistera večeras će se u 20 sati u zagrebačkom kinu Europa otvoriti Human Rights Film Festival, festival koji već trinaest godina zaredom produbljuje vidljivost tema o ljudskim pravima u mediju filma.

Pored britanskog redatelja Sean McAllistera, autora Sirijske ljubavne priče, te glavnog aktera Ragdhi Hassana, zagrebačka će publika imati čast razgovarati i sa Slobodanom Šijanom; redateljem, vizualnim umjetnikom, slikarom, piscem, teoretičarem umjetnosti i filma te autorom filmova poput Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, a čiji će se Eksperimentalni filmovi 15. prosinca prikazivati u kinuTuškanac.

U programu je 25 naslova iz cijelog svijeta, a ovogodišnje izdanje se fokusira na temu života bez doma, što je aktualno s obzirom na migrantski krizu.

Temi Bez doma pridružit će se i Hotline (2015.), dokumentarni film redateljice Silvine Landsman koja stavljanjem kamere u ured nevladine organizacije pokušava pomoći azilantima u navigaciji kroz kafkijansku birokraciju. Landsman filmom ne nudi samo specifičan uvid u njihove probleme već i u sukus izraelskog života.

Sklonište (2014.), redatelja Fernanda Melgara, prikazuje svakodnevne muke migranata koji su sretniju budućnost odlučili potražiti u švicarskom gradu Lausanne. Usred zime njih stotine, parovi i samci, sa ili bez djece, čekaju otvaranje vrata podzemnog skloništa, koji zbog birokratskih pravila ima dozvolu za popunjavanje tek polovice svojeg kapaciteta.

Mađarsko-srpski film Viša naredba (2013.) snimljen je s obje strane granice, među izbjeglicama i onima koji su se veća tada osjećali pozvani, koji su dobili “višu naredbu” – termin koji se danas uglavnom koristi ne bi li se ratni zločinci oslobodili po principu zapovjedne odgovornosti, ali koji se u religijsko-teološkom značenju odnosi i na “božji nalog”.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti tema o ljudskim pravima u mediju filma. HRFF promovira otvorenost, multikulturalnost, toleranciju i slobodu izbora, a organizira ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”, dok je riječki program realiziran u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Festival će se održati od 7. do 13. prosinca u Zagrebu te od 10. do 13. prosinca u Rijeci. Ulaz na sve projekcije 13. Human Rights Film Festivala je besplatan, a ulaznice nije potrebno rezervirati. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni