120 godina zgrade HNK u Zagrebu

120 godina zgrade HNK u Zagrebu

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta obnovljena je prije 50 godina, a gradonačelnik je najavio izgradnju javne podzemne garaže za 2017.godinu, na obljetnicu obnove

U Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu je započeo svečani program u povodu 120 obljetnice zgrade HNK. Prisutne je točno u 14 sati pozdravila intendantica HNK, Dubravka Vrgoč, napomenuvši kako se ova izložba otvara istog dana u 14 sati, odnosno, 14. listopada 1895. u 14 sati, Franjo Josip, simboličnom ugradnjom posljednjega kamena na kazališnome balkonu, novu kazališnu zgradu proglasio otvorenom, a koje je gradnja započela 29. svibnja 1894. te bila dovršena za nepunih sedamnaest mjeseci.

Ukratko je opisala kronologiju dogovora i odluke o gradnji same zgrade, naglasivši kakao je ovo kazalište koje postoji 120 godina, doživjelo jednu obnovu od 1967.-1969., kako u svojoj dugoj povijesti broji tisuće umjetnika, nekoliko tisuća predstava, četrdeset intendanata i broji jedno novo vrijeme i jedno novo, moderno glumište.

“Ova zgrada nije samo mjesto rada i kreacije naših umjetnika, ona je istaknuti i zaštićeni spomenik kulture i kulturni centar našega grada i Hrvatske”, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić. Spomenuvši kako je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta obnovljena prije 50 godina, najavio je izgradnju javne podzemne garaže za 2017.godinu, na obljetnicu obnove.

Autor izložbe, povjesničar Dinko Čutura prezentirao je koncepciju izložbe rekavši kako “ova izložba svjedoči o vrlo značajnome razdoblju kazališnog života grada Zagrebu, dok su izlošci fokusirani na samu zgradu i njezinu izgradnju, čiju obljetnicu otvaranja upravo sada slavimo”.

Naglasio je kako je zgradu projektirao bečki arhitektonski biro Fellner i Helmer, “dvojica najpoznatijih i najboljih europskih graditelja kazališnih zgrada, za koje se može reći kako su zaboravljene zvijezde europske kazališne gradnje”. Pozvao je prisutne da osim izložbe pogledaju 10 minutni film o gradnji zgrade, napravljen osobito za ovu proslavu i austrijski dokumentarni film o graditeljima Fellneru i Helmeru, u trajanju od 30 minuta. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni