120 godina Zagrebačke pivovare

120 godina Zagrebačke pivovare

Svečano otvorenje održano je 12. srpnja 1893. godine. Na dan otvorenja koje je trajalo od 14 do 2 sata iza ponoći, pivo je došlo kušati čak osam tisuća građana. Zanimljivo je da je vrt Zagrebačke pivovare bio osvijetljen električnom rasvjetom 15 godina prije nego što je grad Zagreb dobio električnu rasvjetu

Nakon više malih pivovara na Gradecu, koje nisu mogle proizvesti dovoljno piva za grad koji se širio, Zagreb je 12. srpnja 1893. dobio i prvu modernu industriju piva – Zagrebačku pivovaru u Ilici 224. Glavni inicijatori za gradnju nove pivovare bili su grof Gustav Pongratz i barun Petar Dragutin Turković. Osnivačka skupština Zagrebačke pivovare kao dioničkog društva održana je godinu i dva mjeseca prije otvaranja u prostorijama Hrvatske eskontne banka na Trgu bana Jelačića. Tvornička zgrada napravljena je prema nacrtima arhitekta Kuna Waidmanna, a u izvedbi Janka Grahora, na lokaciji Gornja Ilica. „Tamo gdje za Zagrebčane Zagreb prestaje – iza Mandalice – digao se najedanput kao da je iz zemlje nikao, novi dio grada… lijepi i ogromni taj niz zgrada jest “Zagrebačka dionička pivovara i tvornica slada” – poduzeće hrvatskih novčara i velikih posjednika.” Zagrebački «Obzor» 1892. godine tim je riječima pisao o osnutku Zagrebačke pivovare.

Svečano otvorenje održano je 12. srpnja 1893. godine. Na dan otvorenja koje je trajalo od 14 do 2 sata iza ponoći, pivo je došlo kušati čak osam tisuća građana. Zanimljivo je da je vrt Zagrebačke pivovare bio osvijetljen električnom rasvjetom 15 godina prije nego što je grad Zagreb dobio električnu rasvjetu. To je bila posebna atrakcija, koju je svaki Zagrepčanin htio vidjeti i osjetiti. Pivovara je imala i sustav za hlađenje Habermann te dinamo stroj jakosti 110 volta i dva kotla volumena 64 kubičnih litara. Uz električnu rasvjetu od 12 svjetiljki, a pod zaštitom krova koji je štitio od sunca i vjetra, ondje su se građani mogli ugodno osjećati. Pivovara je tako postala sastavni dio zagrebačkih znamenitosti.

Godine 1993. pivovara je ponovno postala dioničkim društvom. Tijekom svoje 116 godina duge tradicije u spravljanju piva, kvalitete i predanog rada Zagrebačka pivovara izrasla je u najveću hrvatsku pivovaru. Od 2009. godine u većinskom je vlasništvu vodeće globalne privatne investicijske i savjetodavne kompanije CVC Capital Partners. Uz operacije u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Rumunjskoj i Bugarskoj, Zagrebačka pivovara danas je članica grupacije StarBev.

Kako bi obilježili ovu veliku obljetnicu u Zagrebačkoj pivovari su pripremili posebno jubilarno i limitirano izdanje svojeg najpopularnijeg „Ožujskog piva“ pod nazivom „Ožujsko 120“. Riječ je o lager pivu crvenkasto-zlatne boje i baršunastog okusa zahvaljujući trima specijalnim vrstama slada, uključujući tradicionalni njemački slad, te rijetkim vrstama hmelja. U pripremi ovog piva upotrebljavana je velika količina aromatičnog hmelja koji je iznimno cijenjen kod pivara jer, osim što daje ugodnu gorčinu, pridonosi balansu aroma u pivu. Tako je u pivu Ožujsko 120 upotrijebljen i saaz, najcjenjeniji aromatski hmelj podrijetlom iz Češke. (zm)

 

 

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni