115. rođendan Hrvatskog školskog muzeja

115. rođendan Hrvatskog školskog muzeja

Hrvatski školski muzej u petak 19. kolovoza slavi svoj 115. rođendan. Upravo tog datuma 1901. godine muzej je svečano otvoren u zgradi Hrvatskog učiteljskog doma.

Hrvatski školski muzej osnovao je Hrvatski pedagogijsko-književni zbor 1901. godine. Smješten je u zgradi Hrvatskog učiteljskog doma. Jedini je muzej u Hrvatskoj specijaliziran za područje školstva gdje se prikuplja, proučava i izlaže građa iz prošlosti i sadašnjosti hrvatskog školstva i pedagogije.

Stalni postav čini oko tisuću eksponata, a izložbena cjelina Pariška soba nagrađena je 1900. godine na Svjetskoj izložbi u Parizu. Pedagoška knjižnica broji više od 30.000 stručnih knjiga i rariteta (najstarija je knjiga iz 16. stoljeća). Povremeno se organiziraju tematske, prigodne i kulturno-povijesne izložbe, te predavanja, promocije, stručni skupovi i edukativne radionice/igraonice.

Muzej je otvoren u petak, 19. kolovoza, besplatno za sve posjetitelje od 10 do 17 sati. Besplatne radionice su na rasporedu u 10, 13 i 15 sati uz obaveznu prethodnu najavu na broj telefona 01/4855 716 ili e-mail: idumbovic@hsmuzej.hr

Uz stalni postav, moguće je razgledati izložbu „Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije“.

Besplatne edukativno – likovne radionice:

Mlađima je namijenjena radionice „ŠARENA ŠUŠKALICA – izradi svoju igračku“ dok je ostalima namijenjena radionica „SVIJET ENCIKLOPEDIJE U MALOM – ponesi svoj suvenir iz Školskog muzeja“.

Svaki će posjetitelj dobiti jednu lijepu razglednicu s motivom lopoča naše poznate slikarice Slave Raškaj!

Zg-magazin