110. obljetnica Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice

110. obljetnica Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice

Na Klinici je osmišljena i primijenjena originalna rehidracijska otopina, a započelo je i prvo sustavno bavljenje problematikom poremećaja u jedenju kod djece u ovom dijelu Europe

Pod pokroviteljstvom ministra zdravlja Siniše Varge Klinika za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice obilježava u petak 110. godinu postojanja. Svečanost će se održati u 13 sati u Multimedijskoj dvorani bolnice u Vinogradskoj 29. U sklopu obljetnice organizira se i Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I kategorije „Debljina i poremećaji u jedenju – lice i naličje istog problema“ s početkom u 9 sati. Tečaj je ustrojen u suradnji sa Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Klinikom za pedijatriju KBC Sestre Milosrdnice i Hrvatskim društvom za školsku i sveučilišnu medicinu.

Prema riječima doc. dr. Gordane Stipančić v. d. predstojnice Klinike za pedijatriju istoimena je ustanova kao prvi dječji odjel u Hrvatskoj, ali i jugoistočnoj Europi s radom započela 1904. godine. Osnivač joj je bio dr. Radovan Marković (1874. – 1920. god.) koji je medicinu, kao i većina tadašnjih liječnika diplomirao u Beču. U Zagreb je stigao kao prvi školovani liječnik i specijalist pedijatrije. Kako doznajemo, u to su se doba na dječjem Odjelu bolnice u Vinogradskoj, zbrinjavale sve dječje bolesti uključujući i one zarazne. Dr. Marković je osim kliničke razvijao i socijalnu pedijatriju zalažući se za ustroj – gradskog liječnika za djecu i stalnog školskog liječnika – kao i za zdravstveno prosvjećivanje građana. Njegov je rad za bolji položaj struke i zdravlje ljudi prestao zbog prerane smrti 1920. godine.

U spomen na prvog školovanog pedijatra i prvu dječju Kliniku od 1994. godine ime tog liječnika nosi i nagrada Hrvatskog pedijatrijskog društva koja se dodjeljuje mladim pedijatrima za stručni i znanstveni rad. Na tragu dr. Markovića u klinici se tijekom godina uvodio niz novih dijagnostičkih pretraga i terapijskih postupaka, pa se 1949. godine tamo otvorio prvi „Centar za nedonoščad i ugroženu novorođenčad“ . Pet godina kasnije u zdravstvenu se funkciju uveo i prvi inkubator. Medicinski stručnjaci klinike također su nizali uspjehe pa je opisom megaloblastičke anemije prof. Emil Neumann dobio svjetsko priznanje struke. Zdravstvene su aktivnosti nadalje 1956. godine rezultirale otvaranjem prvog radnog mjesta kliničkog psihologa i odgajatelja u pedijatrijskim ustanovama.

Nakon obnove objedinjeni ambulantni i bolnički dio

Nedugo zatim izvodi se u Vinogradskoj prvi ultrazvučni pregled srca u djece na ovim prostorima, uvodi se i određivanje klorida u znoju te biopsija bubrega pod kontrolom ultrazvuka odnosno fototerapija i terapija fenobarbitonom hiperbilirubinemije. Na Klinici je osmišljena i primijenjena originalna rehidracijska otopina, a započelo je i prvo sustavno bavljenje problematikom poremećaja u jedenju kod djece u ovom dijelu Europe. Odjel je 1971. godine prerastao u Kliniku za pedijatriju i postao nastavna baza Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U siječnju 2002. godine podsjeća dr. Stipančić , Kliniku je zadesio katastrofalan požar nakon čega se radilo u otežanim uvjetima.

Tek 2004. godine, nakon obnove objedinjeni su ambulantni i bolnički dio pa su se povećali i ukupni kapaciteti klinike. Stvorila se i mogućnost smještaja majki dojilja uz dijete, kao i ustroj apartmanskog smještaja. Klinika danas raspolaže s ukupno 78 postelja od čega ih je šezdeset u stacionaru, a osamnaest u okviru dnevne bolnice. Godišnje se u Klinici hospitalizira oko 3.300 djece dok se u polikliničkoj djelatnosti u istom razdoblju izvrši oko 26.000 pregleda.

„Tijekom godine u okviru pedijatrijske djelatnosti provede se 17. 500 dijagnostičkih postupaka“, kaže dr. Stipančić. Dodaje da su u radu klinike zastupljene gotovo sve pedijatrijske subspecijalnosti, a opstoji kod njih i pulmologija, alergologija koja djeci osigurava sva relevantna alergološka testiranja, funkcionalnu dijagnostiku respiratornih poremećaja i odgovarajuće liječenje. Multidisciplinarnim pristupom zbrinjavaju i zdravstveno prate djecu oboljelu od šećerne bolesti, a na klinici se provodi i precizna ehokardiografska dijagnostika srčanih grešaka dječje dobi. U okviru nefrološke djelatnosti posebna se pažnja pridaje dijagnostici i terapiji hipertenzije. Rješavaju kažu i hematološku problematiku odnosno poremećaje koagulacije. Gastroenterološki odjel klinike jedini je centar u Hrvatskoj u kojem se gotovo četiri desetljeća pruža skrb djeci i adolescentima s poremećajima u jedenju, dok neuropedijatrijska djelatnost bilježi dugogodišnje iskustvo praćenja djece s cerebralnim napadajima. Među brojnim aktivnostima organiziraju i kamp za djecu oboljelu od epilepsije. Kako bi najmlađima olakšali bolničke dane aktivna im je i igraonica čiji je rad nadopunjen brojnim predstavama i sadržajima u izvođenju kazališnih grupa i volonterskih udruga. Od 2007. godine na Klinici se provode i školske aktivnosti u suradnji s djelatnicima OŠ „Petar Zrinski“. „ Ustrojem dnevne bolnice pomoglo se radu klinike kao i humanizaciji dijagnostičkog procesa i liječenja“ kaže dr. Stipančić dodajući da je Klinika za pedijatriju 2008 godine stekla naslov „Bolnica prijatelj djece“.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni