11. festival Zagreb,grad poezije posvećen Vladi Gotovcu

11. festival Zagreb,grad poezije posvećen Vladi Gotovcu

11. festival Zagreb, grad poezije – Znakovi za Vladu Gotovca bit će održan koji će se održati od 18. do 20. rujna 2020. godine u organizaciji Teatra poezije.

Kao što sam naziv kaže, ovogodišnji festival u znaku je Vlade Gotovca, velikog pjesnika, esejista, filozofa, kritičara, nenadmašnog govornika i lirskog političara.

Vlado Gotovac bio je osoba složena od više drugih. Kroz opus autora, film, glazbu, sliku i glumačko umijeće predstavit ćemo Gotovčevu epohu i ritmove njegova nemira. Gotovac je živio sudbinu Ujevića, iščupanog u oluji koju je nadvikao. Pun riječi!. Oba su pjesnika odrasla u bliskom okružju; Tin je rodom iz Vrgorca, Gotovac iz Imotskog, a najveći dio života proveli su u Zagrebu. Gotovac je ispisao svoju biografiju u Okružnom zatvoru u Zagrebu, Gradiški i Lepoglavi, u koje ga je smjestila njegova najiskrenija ljubav prema domovini. Gotovac je želio živjeti u normalnom svijetu, onom koji se mora mijenjati iz ljubavi, a ne iz mržnje.

Ako je poezija sposobna nešto oduzeti buci i bijesu vijeka, ona to može jedino govorom koji radi na tišini. Vlado Gotovac kao pjesnik i nenadmašni govornik otkrivao nam je čudo riječi. Ostao je u memoriji hrvatske kulture kao posebna sudbina. Osudili su me na sedam godina šutnje. Moj san će s mojom patnjom postati glasniji.

Teško je povjerovati da se o pjesniku, filozofu, polemičaru, političaru i etičaru Vladi Gotovcu i danas u Hrvatskoj ipak najradije govori – šutnjom (Tea Benčić Rimay).

»Ovogodišnjim festivalom nakratko prekidamo šutnju o Vladi Gotovcu, a našim programima radimo na umjetničkom višeglasju i spajamo Grad i Pjesnika – bez pjesnika nema gradova. Kulture se mjere poletom stiha pa je Festival prigoda da se u našoj sredini osnaži uloga pjesništva«, poručio je Goran Matović, autor Festivala Zagreb, grada poezije.

Program festivala

(zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni