1. rujna 1972. Robert Fisher postaje 11. prvak svijeta u šahu

1. rujna 1972. Robert Fisher postaje 11. prvak svijeta u šahu

Američki velemajstor Robert Fisher je u meču u Reykjaviku 1. rujna 1972. godine pobijedio sovjetskog velemajstora Borisa Vasiljeviča Spaskog rezultatom 12,5:8,5 i postao 11. prvak svijeta u šahu.

Titulu je, nažalost, izgubio bez meča 3. travnja 1975, kada je odbio prihvatiti uvjete Međunarodne šahovske federacije, a prvakom svijeta proglašen je ruski velemajstor Anatolij Karpov.

Robert James (Bobby) Fisher je bio velemajstor, zapravo jedan od svjetskih šampiona u šahu, koji je 1. rujna 1972. postao prvi američki šahist koji je osvojio svjetski šampionat u organizaciji Svjetske šahovske federacije.

Gari Kasparov je napisao da je od svih svjetskih šampiona u šahu, jaz između Fishera i njegovih suvremenika bio najveći u povijesti šaha.

Robert Fisher je rođen 9. ožujka 1943. u Chicagu, u američkoj  saveznoj državi Illinois.

Jedno je sigurno: niti jedan šampion prije ili nakon Fishera nije toliko popularizirao šah. Šahovski meč za titulu svjetskog prvaka 1972. u kojem je pobijedio Spaskog bio je planetarni događaj, na neki način simbol hladnog rata između dvije svjetske velesile.

Kada Svjetska šahovska organizacija nije prihvatila Fisherove zahtjeve za meč s Anatolijem Karpovom, on se povlači iz javnosti te se za njega nije čulo čak dva desetljeća.

Snimljen je i film “U potrazi za Bobbyjem Fischerom”.

Osim u SAD-u, šahist je neko vrijeme živio u Mađarskoj i na Filipinima. Preminuo je na Islandu, 17. siječnja 2008., u 65. godini života, u Reykjaviku, u gradu u kojem se i proslavio osvojivši naslov svjetskog prvaka.

Naslovna fotografija: Robert Fisher u Leipzigu 1960. godine

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni