1. rujna 1972. Robert Fišer postaje 11. prvak svijeta u šahu

1. rujna 1972. Robert Fišer postaje 11. prvak svijeta u šahu

Američki velemajstor Robert Fišer je u meču u Rejkjaviku 1. rujna 1972. godine pobijedio sovjetskog velemajstora Borisa Vasiljeviča Spaskog rezultatom 12,5:8,5 i postao 11. prvak svijeta u šahu.

Titulu je, nažalost, izgubio bez meča 3. travnja 1975, kada je odbio prihvatiti uvjete Međunarodne šahovske federacije, a prvakom svijeta proglašen je ruski velemajstor Anatolij Karpov.

Robert Džejms Bobi Fišer (engl. Robert James „Bobby“ Fischer) je bio velemajstor, zapravo jedan od svjetskih šampiona u šahu, koji je 1. rujna 1972. postao prvi američki šahist koji je osvojio svjetski šampionat u organizaciji Svjetske šahovske federacije.

Gari Kasparov je napisao da je od svih svjetskih šampiona u šahu, jaz između Fišera i njegovih suvremenika bio najveći u povijesti šaha.

Robert Fišer je rođen 9. ožujka 1943. u Čikagu u američkoj  savezoj državi Illinois.

Jedno je sigurno:niti jedan šampion prije ili nakon Fišera nije toliko popularizirao šah. Šahovski meč za titulu svejtskog prvaka u Rejkjaviku 1972. u kojem pobijedo Rusa Borisa Spaskog, bio je planetarni događaj, na neki način simbol hladnog rata između dvije svjetske velesile.

Kada Svjetska šahovska organizacija nije prihvatila Fišerove zahtjeve za meč s Anatolijem Karpovom,on se povlači iz javnosti te se za njega nije čulo čak dva desetljeća.
Snimljen je i film “U potrazi za Bobijem Fišerom”.

Osim u SAD-u, Fišer je neko vrijeme živio u Mađarskoj i na Filipinima. Preminuo je na Islandu, 17. siječnja 2008., u 65. godini života, u Rejkjaviku, u gradu u kojem se i proslavio osvojivši naslov svjetskog prvaka.

Naslovna fotografija: Robert Fišer u Lajpcigu 1960. godine

Pripremila: Melita Funda