Mađerić: Iz Hrvatske se iselio grad veličine Osijeka, a Vlada ne čini ništa

Mađerić: Iz Hrvatske se iselio grad veličine Osijeka, a Vlada ne čini ništa

“U Vladi  ni ne znaju za toliku nezaposlenost, u njihovoj okolini nema takvih jer su sve svoje zaposlili“, kazala je Margareta Mađerić (HDZ) kojoj je odgovorio SDP-ov zastupnik Nenad Livun navodeći da je točno 10 461 mlada osoba u prva tri mjeseca ove godine zaposlena na neodređeno vrijeme, a program garancije za mlade je prošlo 30 tisuća ljudi

Na današnjem zasjedanju Gradske skupštine jednoglasno je prihvaćen Program za mlade od 2015. do 2018. godine koji predstavlja skup načela i ciljeva kojima Grad Zagreb želi poboljšati kvalitetu života društvene skupine mladih, kao i standarde provedbe gradske politike za mlade s naglaskom na poticanje njihovog sudjelovanja na lokalnim razinama.

„Najveći problem je nezaposlenost jer je svaka treća osoba na burzi rada mlada osoba, najviše je onih od 25. do 29. godine. Iz države se nepovratno iselilo grad veličine Osijeka, a naša Vlada samo šuti i ne čini ništa. Oni ni ne znaju za toliku nezaposlenost, u njihovoj okolini nema takvih jer su sve svoje zaposlili“, kazala je Margareta Mađerić (HDZ) kojoj je odgovorio SDP-ov zastupnik Nenad Livun navodeći da je točno 10 461 mlada osoba u prva tri mjeseca ove godine zaposlena na neodređeno vrijeme, a program garancije za mlade je prošlo 30 tisuća ljudi.

„Mladi su jedina potencijalna i ozbiljna šansa za napredak zbog njihove neopterećenosti, kreativnosti i snage. Dok to ne shvatimo nema razvoja, kao što su to shvatili u SAD-u, Njemačkoj, Japanu ili Kini, a sada imaju najbolja sveučilišta jer su prepoznali što znači potencijal mladih“, naglasio je Davor Bernardić (SDP) te dodao da se takvi ciljevi mogu ostvariti povećanjem broja stipendija, poticanjem kreativnosti putem većeg broja javnih natječaja i uvažavanjem volonterskog rada jer su „mladi postali plaćenici, a ne shvaćaju da je rad za društvo potreban“.

Dvije su bolne točke mladih u Hrvatskoj, naveo je Zoran Piličić (HDZ), a to su stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje, ako im se to ne osigura mladi će nastaviti bježati iz zemlje.

Neke se mjere ponavljaju u programima, no ne čini se ništa za njihovu realizaciju kao primjerice izgradnja izviđačkog centara, koji se već našao na programima, a takav bi nas pothvat uvrstio na međunarodnu izviđačku kartu Europe, smatra zastupnik Dan Špicer (SDP) koji je istaknuo kako je „čak 300 izviđačkih organizacija iskazalo želju za dolazak u Zagreb no mi ih nemamo gdje smjestiti“. Ovakav se centar može sufinancirati iz sredstava Europske unije, s našim minimalnim ulaganjima, a ogromnom koristi, poručio je Špicer.

Iako su ga jednoglasno prihvatili, zastupnici su se složili kako treba nadgledati napredovanje Programa, kako ne bi ostao samo „mrtvo slovo na papiru“. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni