„Vizure Zagreba“

Damir Gašparović, zapovjednik Civilne zaštite grada Zagreba

Zagreb je zadnjih godina, na žalost, pomiješao svoje stare vizure s kraja 19. stoljeća i modernizam i potrebno je učiniti još ono što se učiniti da! Centru i Gornjem gradu treba sačuvati dušu i vratiti boje na fasade, a od aerodroma do Velesajma i Muzeja suvremene umjetnosti treba stvoriti jednu suvremenu aleju velegrada

Svakodnevno hodajuć` gradom, pogleda uprtih u „zemne stvari“ većina Zagrepčana više ni ne vidi grad u kojem živimo! Ne vidimo odveć njegove vrline i puno više doživljavamo njegove nedostatke i mane. A Zagreb nudi puno više nego mnoge zapadne betonsko-staklene metropole koje su odavno izgubile dušu!  Zagreb ima puno više parkova, zelenila, muzeja …
Maksimir je i nakon više od sto godina od rođenja veliko bogatstvo! Ponovnim dovođenjem Švicarske kuće i Vidikovca u njihov nekadašnji sjaj, sve će biti još i ljepše. Možda još nedostaju redovite promenade i koncerti gudača s dolaskom proljeća, s tim bi Maksimir nekako još više dobio svoju dušu.
U centru su Zrinjevac i Botanički vrt.  Nama je to normalno, no mnoge zapadne metropole nemaju toliko zelenila na području puno većem nego što je cijeli Zagreb grad!
Jarun i Bundek su danas dva svijetla oka Zageba. To  za sunčanih dana potvrđuju tisuće šetača, rolera i trkača. To su mjesta za rođendane , mature, roštilje i sva moguća zagrebačka  druženja!
A Gornji grad? S Markovim trgom, Kamenitim vratima, Gričkim topom, Crkvom svete Katarine? Ovaj grad uistinu ima dušu …

Zagreb, kakav bi mogao biti …
Zagreb bismo mogli zajedno još itekako oplemeniti. Zelena traka koja kreće sa padina Medvednice i spušta se preko Gornjeg grada prema Zrinjevcu, morala bi oživjeti na zelenoj površini između Nacionalne sveučilišne knjižnice i Palače pravde. Uz klupe, razgovore, studente …  Zelena traka tada bi se spustila na Savu, danas pomalo usamljenu i napuštenu u središtu Zagreba. Nasipi koji su građanima dali sigurnost odvojili su rijeku od građana. A rijeku treba vratiti gradu. Kroz splavove , brodove, restorane, kafiće, pa i poneku kupalište jer je nekad i bilo tako!
Na Prisavlju bi  trebale niknuti nove zgradi Vlade a Gornji grad bi morao postati oaza muzeja i turista, uličnih crtača i zabavljača.
Zagreb uz već pomalo zaboravljen muzej Mimara, uz Klovićeve dvore, Tehnički i povijesne muzeje treba svakako i spektakularni anti-muzej Vladimira Dodiga Trokuta! To bi bilo nešto posebno što ima rijetko koji grad u Europi! Tad bi Zagreb mogao postati uistinu prava turistička meka.
Zagreb je zadnjih godina, na žalost, pomiješao svoje stare vizure s kraja 19. stoljeća i modernizam i potrebno je učiniti još ono što se učiniti da!
Centru i Gornjem gradu treba sačuvati dušu i vratiti boje na fasade, a od aerodroma do Zagrebačkog velesajma i Muzeja suvremene umjetnosti treba stvoriti jednu modernu, suvremeno aleju velegrada, modernizam, prije ulaska u dušu grada čiji smo dio i u kojem živimo.

OZNAKE
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni