Završen eksperiment simulacije života na Marsu

Završen eksperiment simulacije života na Marsu

Međunarodna skupina znanstvenika u nedjelju 28. kolovoza je izašla iz izolacije nakon godinu dana provedenih u istraživačkoj postaji na Havajima koja je simulirala uvjete na Marsu

Šestero ljudi koji su proveli godinu dana u izolaciji na Havajima da bi pomogli NASA-ino planiranje misije na Mars završili su eksperimet i izašli iz zatvorenog prostora.

Tim je bio smješten u kupoli promjera jedanaest metara i visine tri metra na sjevernoj padini planine Mauna Loa.

Francuski astrobiolog Siprijen Verso izjavio je da je uzbuđen zbog izlaska na otvoreno i što opet može jesti svježu hranu.

“Najizazovniji aspekt eksperimenta bila je monotonija”, pojasnio je ovaj stručnjak. Članovi posade nisu imali osjećaj za godišnja doba, a mogli su izaći van samo u svemirskim odijelima, prenosi AFP.

“Misija na Mars je realna u budućnosti. Tehnički i pishološki problemi mogu se nadvladati”, rekao je Verso.

U posadi su još bili njemački fizičar i četvero Amerikanaca – pilot, arhitekt, liječnik (koji je i novinar) i sociolog.

Kupola je bila smještena na mjestu gdje nema životinja i s vrlo malo vegetacije. Tim se “zaključao” 28. kolovoza 2015. godine.

Žene i muškarci imali su svoje male sobe, s prostorom za spavanje i stolom, a tijekom boravka jeli su hranu u prahu i/ili konzervirane obroke. Imali su na raspolaganju ograničen pristup internetu.

NASA-ina tehnologija trenutno omogućava slanje robotske misije na Mars za osam mjeseci, ali bi putovanje s astronautima trajalo od jedne do tri godine. Astronauti trenutno najčešće provode po šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Zg-magazin