Za dobro – spremni!

Za dobro – spremni!

Novac koji se u akciji dobije za stare udžbenike i ostalo, slijevat će se Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji koji će oformiti Hrvatski Caritas

Hrvatski Caritas pokrenuo je nacionalnu humanitarnu akciju “Spremni za dobro!” kojom će od 10. do 30. lipnja prikupljati sredstva za nabavu novih školskih udžbenika učenicima u potrebi, u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom. U akciji će se prikupljati stari školski udžbenici budući da se od školske godine 2014/2015. u sve osnovne i srednje škole uvode novi udžbenici, a dosadašnji trajno izlaze iz uporabe. Prikupljat će se i radne i ostale bilježnice, časopisi i novine.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak naglasio je da Caritas tako želi objediniti dvije stvari – ekološku osviještenost i pomoć djeci

Novac koji u akciji dobiju za stare udžbenike i ostalo, slijevat će se Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji koji će oformiti Hrvatski Caritas te će ih putem mreže nadbiskupijskih i biskupijskih Caritasa usmjeriti korisnicima u svim krajevima Hrvatske. Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak naglasio je da Caritas tako želi objediniti dvije stvari – ekološku osviještenost i pomoć djeci.

“Solidarnošću i odgovornošću stare udžbenike zajedno ćemo pretvoriti u nove, izvor novih spoznaja, znanja i vrijednosti za našu djecu i mlade”, poručio je i ravnatelj Caritasa mons. Fabijan Svalina s konferencije za novinare. Naveo je da će građani moći odložiti stare udžbenike i druge stare tiskovine u 85 Lidlovih trgovina diljem Hrvatske da bi ih mogao preuzeti Unijapapir. U akciju “Spremni za dobro” mogu se uključiti i tvrtke, lokalna samouprava i drugi uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa, pozivom na donacijski telefon i on-line uplatama.

Pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić rekla je da to ministarstvo kontinuirano surađuje s Hrvatskim Caritasom, a tako će biti i u ovoj akciji. Najavila je da će uskoro također donijeti nekoliko odluka kako bi se mogla isplatiti naknada za udžbenike djeci poginulih i nestalih branitelja, kao i za djecu vojnih i civilnih invalida rata, a odlučit će da u 50-postotonom iznosu Ministarstvo sufinancira udžbenike osnovnih i srednjih škola učenicima slabijeg imovnog stanja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je Zagreb “već apsolvirao” besplatne udžbenike za osnovnoškolce, a za slijedeću školsku godinu najavio je i besplatne udžbenike za srednje škole. Dio školskih udžbenika će, kaže, u dogovoru s nakladnicima, uputiti i na poplavom pogođena područja. Pohvalio je i podržao akciju Hrvatskog Caritasa. Iz Lidla i Unijapapira također su izrazili zadovoljstvo što sudjeluju u Caritasovoj ekološkoj i socijalnoj akciji. (Hina)