Umro Lemmy Kilmister, vođa grupe Motörhead

Umro Lemmy Kilmister, vođa grupe Motörhead

»Riječi nam nedostaju … naš veliki i plemeniti Lemmy umro je danas nakon kratke bitke s jako agresivnim oblikom raka«, objavljeno je u utorak na službenoj stranici grupe

Vođa britanskog rock sastava Ian »Lemmy« Kilmister umro je u 70. godini pošto mu je nedavno dijagnosticiran agresivni oblik raka, objavljeno je danas na službenoj stranici grupe.

Legendarnom rockeru, pjevaču i basistu skupine, bolest je dijagnosticirana u subotu. »Riječi nam nedostaju … naš veliki i plemeniti Lemmy umro je danas nakon kratke bitke s jako agresivnim oblikom raka«, stoji u obavijesti. »Doznao je za bolest 26. prosinca dok je bio kod kuće, igrajući svoju najdražu videoigricu u krugu obitelji«, objavila je skupina na Facebooku.

Predvodnik Motörheada bio je prepoznatljiv po dugim zaliscima, bradavicama na licu, crnom šeširu i crnoj odjeći i prepoznatljivom agresivnom sviranju basa i promuklom glasu.

Dok je pjevao na pozornici uvijek je imao neuobičajeno visoko postavljen mikrofon, zbog čega je uvijek gledao uvis, što mu je, govorio bi, onemogućavalo da vidi koliko ih malo ljudi dolazi slušati. Smatrali su ga jednim od pionira heavy metala, premda je uvijek tvrdio da je Motörhead rock skupina.

Lemmy, štoviše nije volio da se Motörhead svrstava u heavy metal žanr, premda su ga glazbeni kritičari učestalo upravo tamo svrstavali, čemu su osim čvrstog zvuka doprinijeli i česti zajednički nastupi upravo s heavy metal bedovima. Za Spiegel je svojedobno izjavio kako baš i nije ljubitelj heavy metala te da osjeća veće prijateljstvo prema pank bendovima nego prema heavy metal sastavima. Tvrdio je kako Motörhead ima više estetskih poveznica s pank grupom The Damned nego s Black Sabbathom, a pogotovo da nema nikakvih dodirnih točaka s tipičnom heavy metal grupom kao što je Judas Priest.

Lemmy Kilmister rođen je u Stoke-on-Trentu, u središtu Engleske, odrastao je na otoku Angleseyju, na krajnjem sjeveroistoku Walesa. Živio je u Los Angelesu i bio kontroverzan zbog svoje zbirke nacističkih memorabilija. Svirao je u skupini Hawkind prije nego je sredinom 1970-ih osnovao Motorhead. Jedna od najpoznatijih pjesama skupine je Ace of Spades iz 1980, a tu su i Bomber, No Class, Iron Fist idr.

Na službenoj stranici pozvali su fanove da nastave slušati glasno slušati Motörhead i Hawkwind te popiju »jedno ili nekoliko pića« u spomen na Lemmyija. (zg-magazin / hina)