Na Trgu turistička ponuda Zagrebačke županije

Na Trgu turistička ponuda Zagrebačke županije

Program će trajati sve do nedjelje 23. ožujka, a svi će posjetitelji tijekom ova tri dana imati priliku čuti razne tamburaške sastave i bendove koji su zaduženi za glazbeni dio programa. Organizatori pripremaju i gastro radionicu u subotu od 10 do 12 sati.

Danas  je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića započeo trodnevni program promocije turističke ponude Zagrebačke županije. Ovaj program koji je pokrenula Turistička zajednica Zagrebačke županije, otvorio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

U promociju turizma županije uključene su sve turističke zajednice koje djeluju u županiji. Tako posjetitelji mogu saznati informacije o turističkoj ponudi gradova i mjesta u Zagrebačkoj županiji, informacije o izletištima, ugostiteljskim objektima, znamenitostima u županiji, ali i o različitim manifestacijama koje se organiziraju tijekom godine.

Mnoštvo proizvoda

Osim Turističke zajednice Zagrebačke županije u ovom programu sudjeluju i brojni izlagači iz različitih gradova, koji se bave proizvodnjom predmeta, odjevnih artikala, prehrambenih proizvoda i suvenira, koji su specifični za mjesto iz kojeg dolaze. Među njima je i obitelj Filipec iz Samobora, koja se bavi proizvodnjom bermeta i muštarde. „Bermet je aromatizirano vino na bazi vina i jušnog voća. To je stari samoborski aperitiv ili digestiv čije pripremanje je dugogodišnja tajna naše obitelji, koja se prenosi iz generacije na generaciju već skoro 200 godina. Bermet je i danas ručno rađeni proizvod. Muštarda je vrsta senfa koja se radi od tučene gorušice i pekmeza od grožđa“, predstavila nam je proizvode svoje obitelji, gospođa Filipec.

Bermet obitelji Filipec je dobio i plaketu izvornog hrvatskog proizvoda. „Godinama se mislilo kako je bermet došao s dolaskom Francuza u naše krajeve, no s vremenom su u samoborskim arhivima pronađeni dokumenti koji dokazuju kako se bermet proizvodio 50 godina prije dolaska Francuza. Muštarda je došla s Francuzima“, pojašnjava gospođa Filipec.

Program će trajati sve do nedjelje 23. ožujka, a svi će posjetitelji tijekom ova tri dana imati priliku čuti razne tamburaške sastave i bendove koji su zaduženi za glazbeni dio programa. Organizatori pripremaju i gastro radionicu u subotu od 10 do 12 sati.

V. Vukoje