Tri zanimljiva recepta za upotpunjavanje blagdanskog stola

Tri zanimljiva recepta za upotpunjavanje blagdanskog stola

Za ovaj Uskrs, Zagrebački sirek u suradnji s food blogericom Yajina kuhinjica, poklanja čitateljima ZG-magazina tri recepta kojima ćete sjajno upotpuniti blagdanski stol. Kako je Zagrebački Sirek poznat po očuvanju tradicije kroz tradicionalnu recepturu proizvodnje svježeg sira na području Zagrebačke županije, koju i danas njeguju naše kumice, i recepti koje donosimo u sebi imaju dozu tradicije.

Gužvara

Sastojci:

– 50 dag kora za savijače

– 4 jaja

– 50 dag Zagrebačkog Sireka

– 2 dcl kiselog vrhnja

– 3 dcl mlijeka

– 1 dl mineralne vode

– ½ praška za pecivo

– sol

Priprema:

Dvije kore za savijače ostaviti čitave, a ostale raskomadajte na manje dijelove. Jaja smiksajte dok ne postanu pjenasta, dodajte svježi sir, kiselo vrhnje, mlijeko, mineralnu, prašak za pecivo i sol, te sve dobro izmješajte.

Okruglu posudu u kojoj ćete peći gužvaru namastite, one dvije čitave kore stavite na dno tako da njima obližite cijelu posudu, a ostatak raskomadanih kora pomještajte s nadjevom. Kada ste dobro izmiješali, dodajte nadjev u posudu obloženu korama te stavite peći na 150 – 180 stupnjeva. Za otprilike 30 minuta, kada fino porumeni, gužvara je spremna za vađenje iz pećnice.

 Slana torta od sira

Sastojci:

PODLOGA

– 100 g Tuc krekera

– 80 g otopljenog maslaca

NADJEV

– 250 g Zagrebačkog Sireka

– 100 ml vrhnja

– 150 g svježeg krem sira s vlascem

– 1 žumanjak

– 2 – 3 šnite pršuta ili šunke

– malo soli i papra

DEKORACIJA

– 2 – 3 šnite pršuta ili šunke

Priprema:

Krekere izmrvite i pomješajte s otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje (promjera 18 cm) i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C desetak minuta. Izmješajte sve sastojke za nadjev i ulijte na polupečenu podlogu od krekera, te vratite peći još pola sata na 190°C. Po želji ukrasite ružicama od pršuta…

Torta Pasqualina

Sastojci:

– 500 g lisnatog tijesta

– 500 g špinata

– 400 g Zagrebačkog Sireka

– 80g mozzarelle

– 6 jaja

– malo soli

PREMAZ

– 1 jaje

– maslinovo ulje

Priprema:

Kuhajte špinat u zasoljenoj vodi 3-4 min dok se ne smekša. Ocijedite ga, a zatim osvježite u hladnoj vodi i nakon toga temeljito ocjedite. Cilj cijeđenja je da tijesto ne postane previše vlažno.

U drugoj posudi izmiješajte 2 jaja, svježi sir i mozzarellu, te posolite i popaprite prema ukusu.

U posudu za pečenje posložite jedan list tijesta premazan maslinovim uljem. Paziti pri tom da tijesto ide preko ruba kalupa.

Napunite špinatom, zatim nadjevom od sira, napravite udubine u siru i razbijte preostala jaja pazeći da vam se žumanjak ne razlije. Pažljivo prekrijte drugim listom tijesta.

Za premaz izradite 1 jaje s maslinovim uljem i premažite tortu. Stavite peći na temperaturu od 180°C dok ne dobije lijepu rumenu boju, što je otprilike sat vremena.