Tofu i “stakleni” rezanci umjesto purice, odojka i francuske salate

Tofu i “stakleni” rezanci umjesto purice, odojka i francuske salate

Priprema zdravijih (povrtnih) specijaliteta za Božić i Novu godinu umnogome će olakšati rad probavnog sustava koji za blagdane najviše pati. Masnija i teža hrana glavni su razlog porasta posjeta liječnicima pa valja dobro osmisliti jelovnik

Dok rodbini i prijateljima čestitamo Božić i Novu godinu na mnogim će se blagdanskim trpezama (iz)naći srdele, bakalar, već tradicionalna purica s mlincima, odojak, francuska salata, kremasti kolači… Neće to biti vrijeme kada se treba razmišljati o kalorijskim vrijednostima, ali nije zgorega svetu noć rođenja Isusovog i ulazak u Novo ljeto obilježiti s i dalje vrlo ukusnim, ali laganijim jelovnikom. Posebice jer blagdani su i doba kada je najviše onih koji liječnika posjećuju baš zbog probavnih tegoba.

Zato valja pripremiti nešto zdravije specijalitete, koje će želudac bez problema podnijeti, a ustajanje od stola neće nas (u)činiti »otežalim« i s tegobama poput kiseline zbog jake i masnije hrane. Tempeh, odnosno fermentirana soja, tofu (tzv. sir od soje), smeđa riža, stakleni rezanci od riže, namaz od slanutka, puding od jabuka s prosom ili muffini od brusnica ukrašeni kandiranim voćem neki su od prijedloga blagdanskog jelovnika.

Za one koji ne mogu bez mesa može se spraviti npr. piletina s rižinim rezancima

Za one koji baš ne mogu bez mesa može se spraviti npr. piletina s rižinim rezancima

Početak božićne večere s kremastom juhom od bundeve

juha_bundevaPrimjerice, božićna se večera može započeti s kremastom juhom od buće ili neke druge vrste tikvi poput hokaido, butternut i sl. One se mogu svježe nabaviti u trgovačkim centrima ili kupiti u vrećicama u specijaliziranim dućanima zdrave hrane. Kao glavno božićno jelo na prazničnom stolu mogu zaživjeti prženi komadići toffua sa sezamom, preliveni sa sojinim jogurtom i majonezom te začinjeni sitno kosanim peršinom.

Preporučeni je prilog kuhana smeđa riža, povrće, primjerice, s vrhnjem i jajima te preliveni karfiol zapečen u pećnici . Kako je kod nas sve popularniji i batat krumpir (s njim nema nikakve veze) koji će umjesto uobičajenog domaćeg biti preporučljiv dijabetičarima. Ponajprije jer je bogat ljekovitim inulinom, a ne podiže skokovito razinu šećera u krvi. Kuhari ga preporučuju spraviti izrezanog na ploške i poprženog na malo maslaca, ne predugo jer brzo omekša.

Umjesto uvriježene kalorijske bombe – francuske salate prijedlog je domaćicama, u grašak i mrkvu umiješati majonezu od soje, a još će bolja biti salata s rajčicom narezanom na kockice i upotpunjenom s malo krastavaca, paprike, kuhanim slanutkom, zrnatim sirom i maslinovim uljem. Soja kao prijedlog je preporučljiva zato što ne sadrži kolesterol kojim obiluje praznični jelovnik uključujući i ribu.

Srdele i papalina neće biti do 10. siječnja zbog lovostaja

srdele_lovostajPoznato je da su od riba najzdravije i najbolje srdele i papaline kojih ovih dana, zbog lovostaja – neće biti. Riječ je o privremenoj obustavi ribolova mrežom plivaricom (naputci su to iz EU) koja će trajati do 10. siječnja. Stoga oni koji se odluče na nešto drugo poput lignji ili mnogima omiljene »morske« salate od hobotnice trebaju znati da ona obiluje kolesterolom, kao i lignje. Kako bi ga izbjegli zato se može koristiti morski pas koji osim središnje, nema ni kostiju. Neka blagdanska trpeza obiluje i povrćem poput brokule, cvjetače, cikle, korabice, mrkve, poručuju nutricionisti, a oni koji ne mogu bez mesnih delicija neka se odluče za meso peradi, kunića ili divljači.

Za nesvakidašnju sliku i izgled odabranih prazničnih jela zaslužni će biti i stakleni rezanci (ima ih u trgovinama zdravom hranom i većim trgovačkim centrima) koji su s kuhanjem gotovi za oko tri minute. Prozirni, duguljasti i tanki bit će zanimljiv »dekor« na tanjuru, kao i ukusni namaz od slanutka tzv. humus. On se spravlja tako što se prethodno (tijekom noći) namočeni slanutak skuha, izmiksa zajedno sa malo poprženim sjemenkama sezama. Doda mu se žličica maslinovog ulja, odnosno limuna, senfa i tek malo mljevenog papra. Deserti se za Božić mogu spravljati od mnogih vrsta voća a brusnica je odlična, jer je pored svega i ljekovita (dobra je kod uroloških tegoba).

Najbolje brusnice iz Kanade i Engleske

Bobice brusnice najbolje je kupovati porijeklom iz Kanade i Engleske jer to voće voli hladnoću pa su takve i kvalitetnije. Muffini s brusnicom prave se po uobičajenoj recepturi, s tim da se umjesto bijelog može koristiti brašno tip 850 ili neko drugo pomiješano s grizom ili kukuruznom palentom. Pića, za one koji bi za Božić i Novu godinu željeli i zdravo nazdraviti, mogu se napraviti od cijeđenog voća (naranča, limun, mrkva…) ili se može kušati neki domaći sok poput bazge, višnje ili jabuke.

sokovi_voce

Snježana Kratz