Sunčane naočale napravljene iz oceanskog plastičnog otpada

Sunčane naočale napravljene iz oceanskog plastičnog otpada

Američka tvrtka Norton Point napravila je novu liniju sunčanih naočala izrađenih od otpadne plastike iz oceana. Naočale su izrađene od polietilena visoke gustoće (HDPE).

U tvrtki koja svoj projekt financira putem Kickstarter web kampanje kažu kako imaju za cilj promijeniti odnos prema odbačenoj plastici te stvoriti proizvodni lanac u kojem bi se ponovno upotrijebila odbačena plastika što je završila u morima.

No da bi se to postiglo potrebno je potaknuti ljude na kupovinu proizvoda načinjenih od plastike koja je završila u oceanima kako bi se na taj materijal počelo gledati kao na vrijedan resurs, smatraju u Norton Pointu. Iz tvrtke poručuju da će 5 % od svoje neto dobiti davati za globalno čišćenje od otpada, edukaciju i sanaciju okoliša.

Mekana futrola od starih kupaćih kostima i oceanskog otpada

Mekana futrola od starih kupaćih kostima i oceanskog otpada

Osim naočala, Norton Point će izrađivati i čvrste futrole od oceanske plastike, a i mekane futrole (vrećice) za naočale će biti napravljene od recikliranih materijala. One će se pak izrađivati od starih kupaćih kostima, dok će prsten za njihovo kvačenje / odlaganje također biti napravljen od oceanske plastike.

Suradnici na projektu su organizacija Plastična banka (The Plastic Bank), osnovana s ciljem da plastični otpad pretvori u vrijednost kojim će pomoći najugroženijim ljudima na svijetu, kao i Ocean Conservancy – organizacija posvećena očuvanju oceana. (B. J.)