“Računamo na pomoć Grada  i sufinanciranje iz Europskih fondova financiranja glede ugradnje liftova”

“Računamo na pomoć Grada  i sufinanciranje iz Europskih fondova financiranja glede ugradnje liftova”

Stanari u ulici Zeleni dol u Zagrebu nakon deset godina bezuspješne borbe za mjesec dana će u svojoj  zgradi moći koristiti lift. Riječ je o zgradi s 16 stanova na šest katova u kojoj žive stanari pretežno u dobi 60 godina. U zgradi živi osam invalidnih osoba, od toga četiri osobe su 100 postotni invalidi.

Ivana Vranješ

Saborski Odbor za rad, mirovinski  sustav i socijalno partnerstvo u utorak je organizirao tematsku sjednicu „ Ugradnja dizala u višestambene zgrade u kojima stanuju slabije pokretne osobe“. Riječ je o aktualnom  problemu,jer nedostatak dizala u višestambenim znatno otežava mobilnost slabije pokretnih umirovljenika, ali i trudnica, osoba s invaliditetom te obitelji s malom djecom.

Kako je na sjednici istaknuto ugradnjom lifta u višestambene zgrade bi se dodatno zaposlile tvrtke koje proizvode liftove i radnici koji ih ugrađuju , a što se tiče socijalne komponente slabije pokretnim stanarima olakšalo bi se obavljanje svakodnevnih životnih potreba.

„ Ovo je jedna od tema koju bi trebalo  maksimalno proanalizirati, ali i napraviti sve što je moguće kako bi se pomoglo sugrađanima koji se nalaze u lošoj poziciji s obzirom  na kvalitetu života“, rekao je predsjednik Odbora Gordan Maras. Naglasio je da treba razmotriti kako se mogu iskoristiti  sredstva  iz Europske unije za financiranje ugradnje liftova, ali i kako se mogu jedinice lokalne samouprave uključiti kroz ulaganje u infrastrukturu, jer se radi o zgradama koje su  građene u prošlom stoljeću, a imaju od šest do više katova.

„ Što se tiče ugradnje liftova u višestambenim  zgradama procjenjuje se da je na području Hrvatske riječ o 16 tisuća stambenih ulaza, gdje živi oko 750 tisuća sugrađana. U ovom trenutku je 16 804 ulaza s četiri ili više kata koji su bez lifta. Stoga ukoliko je moguće treba sredstva iz Europske unije za  financiranje ugradnje liftova iskoristiti u punom iznosu, da se u Operativni program uvede izgradnja liftova, te da se vidi kako mogu pomoći jedinice lokalne samouprave. Grad Zagreb može napraviti  iskorak i riješiti ovaj  problem s obzirom na svoje financijske  kapacitete, a na njegovom se području i nalazi najviše  višestambenih zgrada bez liftova“, istaknuo je Maras.

Koordinator umirovljenika HP-a i HT-a Želimir Manenica je rekao kako se radi o problemu  građana koji je nadstranački problem, te nije uspostavljena prava komunikacija s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije zbog čega je i došlo do ove sjednice.

„ U Zagrebu i Rijeci  imamo 51 zgradu s osam katova,koji imaju otvor za dizala, ali ona nisu ugrađena. Ne radi se samo o problemu invalida starijih  osoba, nego svih  građana. Danas lift nije luksuz nego je potreba koja olakšava svakodnevni život“, poručio je Manenica.

Državna tajnica  u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić je rekla kako je financiranje ugradnje liftova u višestambene zgrade postoji i sada kroz horizontalne mjere koje se odnose na provedbu nekih od postojećih poziva, a jedan od njih je i Energetska obnova višestambenih , odnosno javnih zgrada“ Međutim poziv koji se odnosi  isključivo na ugradnju  lifta u  višestambene zgrade za sada nije definiran u Operativnom programu  Konkurentnost i kohezija. No kada se  definira od strane resornih tijela to se  može uvesti u Operativni program i ugradnja lifta se može onda  financirati“, rekla je  Đurić.

Pomoćnica  ministrice za demografiju, obitelj , mlade i socijalnu politiku Nada Zrnušić je rekla kako ovo ministarstvo financira izgradnju  lifitova samo  u  ustanovama socijalne skrbi, u domovima za osobe s invaliditetom koji prelaze u organizirana stanovanja.

„ Ne vidimo problem financiranja ugradnje liftova u višestambene zgrade, ukoliko se iznađu sredstva, a mi kao ministarstvo ne možemo za te  zgrade zdvajati sredstva,ako se iznađu spremni smo razgovarati“, rekla je Zrnušić.

Pomoćnica  Ministra graditeljstva i prostornog rteđenja Marija Nahod je rekla kako  Ministarstvo razgovara o dodatnim sredstvima koja bi se iskoristila za ugradnju lifitova u višestambenim zgradama.

Stanari u ulici Zeleni dol u Zagrebu nakon deset godina bezuspješne borbe za mjesec dana će u svojoj  zgradi moći koristiti lift. Riječ je o zgradi s 16 stanova na šest katova u kojoj žive stanari pretežno u dobi 60 godina. U zgradi živi osam invalidnih osoba, od toga četiri osobe su 100 postotni invalidi.

Predstavnik  zgrade Ivan  Kresonja je istaknuo kako su se zahtjevom da se skinu urbanističke zabrane  za dogradnju dizala obraćali svim nadležnim ministarstvima, gradskim uredima, Saboru i Vladi, te su napokon donijete izmjene i dopune zakona.

„ Teško nam je plaćati visoke troškove dogradnje dizala za invalidne osobe vlastitim sredstvima na teret pričuve koja je višestruko povećana na preko 7 kuna po metru kvadratnom, što znači  da stanari izdvajaju za  dogradnju lifta  400 kuna mjesečno. Računamo na pomoć  grada  i sufinanciranje iz Europskih fondova, a zamolbe smo poslali svim odgovornim tijelima da nam rasterete naše male plaće i penzije“, rekao je Kresonja

Dodao je kako je bilo nemoguće, teško i mukotrpno realizirati pravo na dogradnju  lifta, ali su uspjeli zahvaljujući i podršci pravobraniteljice za osobe s invaliditetom  Anke Slonjšak te je obaviješten o problemu stanara i gradonačelnik Milan Bandić.