Prometna i vremenska prognoza za blagdanski vikend

Prometna i vremenska prognoza za blagdanski vikend

Jačanje prometa očekuje se u subotu, 15. kolovoza od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Najznačajnije gužve ponovno se očekuju tijekom cijelog dana na naplatnoj postaji Lučko, kako na ulasku na autocestu kamo će se slijevati kolone iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i autoceste A2 Zagreb-Macelj

Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, tradicionalno se obilježava u većini europskih država iz kojih dolazi velik broj turista na našu obalu (Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija), a budući da je to petak, mnogi će iskoristiti produženi vikend i odmoriti se nekoliko dana.

Također, vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati.

Petak je dan kad, u popodnevnim satima, jača promet na glavnim cestovnim pravcima, a osobito onima u smjeru mora. Također, gužve će biti i na graničnim prijelazima na ulasku u zemlju, javljaju iz HAK-a.

Ponovno jačanje prometa očekuje se u subotu, 15. kolovoza od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Najznačajnije gužve ponovno se očekuju tijekom cijelog dana na naplatnoj postaji Lučko, kako na ulasku na autocestu kamo će se slijevati kolone iz smjera zagrebačke obilaznice (A3) i autoceste A2 Zagreb-Macelj, tako i na izlasku s autoceste prema Zagrebu.

U subotu, u popodnevnim satima jačat će promet prema unutrašnjosti, odnosno prema graničnim prijelazima u Istri (Kaštel i Plovanija), na području Hrvatskog primorja (Rupa i Pasjak) i na autocesti A2 Zagreb-Macelj, prema graničnom prijelazu Macelj. Isto tako, tijekom cijelog dana očekuje se pojačan promet i na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo u subotu, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Zastoji i vožnja u koloni mogući su na dijelovima gdje je zbog radova postavljena privremena prometna signalizacija. Na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zoni čvora Jakuševec i na čvoru Jankomir, te na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin.

Na državnim cestama radovi gdje bi moglo biti najviše problema su na Ličkoj magistrali između Ličkog Petrovog Sela i Prijeboja.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Tijekom nedjelje, 16. kolovoza, očekuje nas pojačan promet, na svim cestovnim pravcima. U popodnevnim i večernjim satima vožnju u koloni možemo očekivati na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, na A2 Zagreb-Macelj pred naplatom Trakošćan, na autocesti A7 prema graničnom prijelazu Rupa, te na Krčkom mostu.

Vremenska prognoza za vikend

Danas pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. Poslijepodne je mala vjerojatnost za lokalne pljuskove i to uglavnom u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar u unutrašnjosti slab, na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura uglavnom od 33 do 38 °C.

U subotu nas očekuje ipak malo manje vruće. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab, na Jadranu povremeno umjeren jugozapadnjak i jugo, na sjevernom dijelu i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu 23 do 28, a najviša dnevna u većini predjela između 30 i 35 °C.

Nastavak vikenda donosi pogoršanje vremena koje će pratiti i osjetan pad temperatura zraka. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše, lokalnih pljuskova i grmljavine, pri čemu su mjestimice mogući i izraženiji pljuskovi.

U kopnenim će predjelima biti slabog do umjerenog jugozapadnog i zapadnog vjetra, a na moru juga i jugozapadnjaka.
Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 14 i 21°C, na moru od 20 do 26°C, dok će najviše dnevne u većini kopnenih predjela biti između 22 i 26°C, istočna Slavonija će imati od 27 do 30°C, a Jadran od 26 do 31°C. (zg-m)