Privremena tetovaža pruža informacije o razini glukoze u krvi

Privremena tetovaža pruža informacije o razini glukoze u krvi

Ovaj način ne pruža numeričko očitanje rezultata, no dodatni uređaj razvijen je posebno za tu svrhu

Ubod igle i vađenje krvi bolan je proces posebno za dijabetičare, kojem se oni često podvrgavaju. No tim kalifornijskog državnog sveučilišta u San Diegu pod vodstvom studenta Amaya Bandodkara osmislio je puno jednostavniji i bezbolniji način za prikupljanje podatka o razini glukoze u krvi putem privremene tetovaže.

Prototip uređaja sastoji se od preciznih elektroda na papiru na kojem se nalazi tetovaža. Proces počinje s vrlo blagim strujnim impulsom koji se širi na kožu. To pokreće natrijeve ione s molekulama glukoze iz stanica kože prema elektrodama. Koristeći ugrađeni senzor, tetovaža zatim mjeri jakost električnog naboja stvorenog od glukoze, zbog čega je u stanju utvrditi njezinu razinu u krvotoku pacijenta.

U laboratorijskim testiranjima, tetovaže su korištene na pojedincima koji nisu dijabetičari, ali su pojeli obrok bogat ugljikohidratima kako bi se provjerile eventualne promjene u krvi. Registrirale su nagli rast molekula glukoze, isto kao što je dobiveno u testovima iz prsta.

Ovaj način ne pruža numeričko očitanje rezultata, no dodatni uređaj razvijen je posebno za tu svrhu. Tim radi i na tome da tetovaže postanu trajnije jer su trenutno namijenjene samo za jedan dan, objavljeno je u časopisu Analytical Chemistry. (Izvor: Kalifornijsko državno sveučilište – San Diego)