Prešernovi dani u Zagrebu

Prešernovi dani u Zagrebu

U Kući Šenoa i Slovenskom domu u srijedu i četvrtak se održava manifestacija Prešernovi dani u Zagrebu, kojom se obilježava 170. obljetnica smrti slovenskog pjesnika (France Prešern, Vrba kraj Bleda, 3. 12. 1800 – Kranj, 8. 2. 1849).

Program započinje 6. veljače u 18 sati U Kući Šenoa, Ulica Ive Mallina 27, večernjim razgovorom Karanfil s Prešernovoga groba. Naime, velikan hrvatske literature August Šenoa u pripovijetci Karanfil s pjesnikova groba opisuje svoje posjete Gorenjskoj u drugoj polovici 19. stoljeća, kad je s prijateljem posjetio i Prešernov grob u Kranju. Šenoa se tada susreo s Prešernovim Poezijama te se oduševio slovenskim pjesnikom. Uoči slovenskoga kulturnog praznika, svoje misli o Prešernu predstavit će dr. Marijan Dović, književni povjesničar.

Iduće događanje je izložba Sonetni vijenac Franca Prešerna silustracijama Mihe Maleša koja će biti otvorena 7. veljače s početkom u 18 sati u Slovenskom domu , Masarykova 13.

Slovenski grafičar i slikar Miha Maleš (1903 – 1987.) školovao se u Ljubljani, Beču, Pragu i na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu. Posebno mjesto u Malešovom opusu zauzima galerija portreta slavnih Slovenaca. Svojom izvornom ilustracijom Maleš je popratio mnoge Prešernove stihove (Dekletam, Strunam, Pod oknom). U Slovenskom domu bit će izloženi grafički listovi za seriju trideset gravura, posvećenih Sonetnom vijencu (1937.).

Cjelokupni program Prešernovih dana u Zagrebu je dostupan na ovoj poveznici (.pdf). (ZG-m)