Popularna dvorana Müller u zagrebačkom kinu Europa slavi peti rođendan

Popularna dvorana Müller u zagrebačkom kinu Europa slavi peti rođendan

Popularna dvorana Müller u zagrebačkom kinu Europa u srijedu slavi svoj peti rođendan, a za ovaj mali jubilej ima se itekako čime pohvaliti: posjetilo ju je gotovo 60 000 posjetitelja, a na njezinu platnu prikazano je više od 300 značajnih i kvalitetnih domaćih i svjetskih nezavisnih filmova.

Dvorana Müller dobila je ime u čast zagrebačkim kulturnim mecenama obitelji Müller, a posebno njezinu članu Adolfu Mülleru koji je 1924. godine naručio nacrt za izgradnju kina Europa. Retro štih i ugodni ambijent zaštitni je znak dvorane koja je nedavno obnovljena najsuvremenijom opremom kako bi i dalje publici mogla pružati poseban kino doživljaj.

Ovu malenu dvoranu brojni i vjerni posjetitelji doživljavaju kao vlastiti dnevni boravak u kojemušuškani u 40-ak udobnihvintage fotelja mogu uživati u gledanju filmova u visokoj rezoluciji!Proteklih pet godina proletjelo je uz niz filmskih projekcija, izložbi, promocija knjiga, predavanja, filmskih i inih festivala, definitivno potvrđujući da je ovaj višenamjenski prostor u centru grada zaživio punom parom i postao centar raznolikih kulturnih manifestacija i aktualnih društvenih događanja.

Dvoranu Müller posjetili su slavni književnici, filmaši i umjetnici, od Miljenka Jergovića, PhilippeaClaudela i Rade Šerbedžije do AbelaFerrare i Bele Tarra. Renomirani svjetski ljudi od pera pohodili su je u sklopu Festivala svjetske književnosti i tribina Razotkrivanje u organizaciji izdavačke kuće Fraktura, u njoj su se družili pjesnici u sklopu redovnog programa Poezija to Go, a održan je i niz panela, predavanja i tribina (Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, Zelena akcija)koji su se bavili aktualnim i društveno angažiranim temama od jezika i nacionalizma, rodne perspektive migracija, preko zviždača i stanja ljudskih prava u 21. stoljeću do ekoloških problema. Dvorana je postala omiljeno poprište vodećih domaćih festivala, poput Zagreb Film Festivala, Animafesta, JFF – Festivala tolerancije, Subversive Festivala, Human Rights Film Festivala, Filmskih mutacija, Dana hrvatskog filma, One Take Film Festivala i mnogih drugih.

Zamišljena kao idealan prostor za razne edukativne i nekomercijalne sadržaje, dvorana Müller ugostila je niz interaktivnih besplatnih radionica koje su vodili stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja. Posebno smo ponosni na radionice za djecu koje su održane u sklopu KinoKinoFestivala i Kina Bibijada, kako bi djeci vrijeme prije i poslije projekcija bilo ispunjeno učenjem i zabavom. Vrijedni mališani učili su sve aspekte filmskog stvaralaštva od izrade scenografije i filmskog plakata preko snimanja i montaže do pisanja svoje prve filmske kritike. (Zg-magazin)