Padaju cijene goriva

Padaju cijene goriva

INA je tako snizila cijenu eurosupera 95 za 17 lipa na 9,84 kune. Tako bi vozači, koji troše eurosuper po jednom spremniku od 50 litara mogli izdvojiti 65 kuna manje u odnosu na srpanj ove godine. Pala je i cijena eurodizela, a litra sada iznosi 9,46 kuna.

Portal cijenegoriva.info javlja kako su snižene cijene naftnih derivata. U srpnju je barel nafte koštao 120 dolara, dok danas iznosi 75 dolara. Razliku u cijeni trebali bi osjetiti i hrvatski potrošači, s obzirom da je najveća hrvatska naftna kompanija INA snizila cijene. Ipak pojeftinjenje nije tako drastično ako se usporedi s cijenom sirove nafte.

INA je tako snizila cijenu eurosupera 95 za 17 lipa na 9,84 kune. Tako bi vozači, koji troše eurosuper po jednom spremniku od 50 litara mogli izdvojiti 65 kuna manje u odnosu na srpanj ove godine. Pala je i cijena eurodizela, a litra sada iznosi 9,46 kuna. Posljednjih mjesec dana cijene goriva konstantno padaju, a očekuje se kako će i u narednom periodu padati.

Naftne kompanije od veljače ove godine prema novom Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, cijene goriva formiraju slobodno prema tržišnom principu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prošlu se srijedu sastao s predstavnicima najvećih trgovaca naftnim derivatima. Vrdoljak je kasnije potvrdio kako su uočene previsoke marže u trgovini naftnim derivatima te je istaknuo kako očekuje njihovo snižavanje. Najavio je stalne i pojačane kontrole kvalitete naftnih derivata na benzinskim postajama te donošenje uredbe o obveznom izvještavanju o cijenama naftnih derivata i promjenama cijena.

Podsjetimo kako je novim Zakonom ukinuta obveza naftnih kompanija da cijene derivata objavljuju i ažuriraju na svojim internet stranicama pa točne cijene vide tek na samoj benzinskoj postaji.

(zg-magazin)