Očekuje nas hladan novogodišnji doček, ali i topliji prvi dani u godini

Očekuje nas hladan novogodišnji doček, ali i topliji prvi dani u godini

Tijekom novogodišnjeg dočeka treba posebno paziti na unos alkohola u organizam i na poledicu, te se slojevito odjenuti, posebno oni koji slave na otvorenom

Ulazak u novu godinu obilježit će iznimna hladnoća diljem cijele zemlje. Oborine se ne očekuju, a temperature će uz obalu dosezati ispod -5°C, a u gorju do -20°C. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na obali jaka bura s organskim udarima.

U Bednji je u 7 ujutro izmjereno -18 stupnjeva, u Slatini -20, u Virovitici -17, u Varaždinu -15, u Sisku -13, a u Zagrebu -11. Tijekom noći u Splitu je puhao vjetar od čak 146 km/h, što je u tom trenutku bilo jače od vjetra podno Velebita. Temperatura je bila „sitnih“ – 5°C, ali uz takav vjetar realna je iznosila čak -17°C.

Meteoalarm je zbog jakog vjetra i niskih temperatura izdao upozorenje za cijelu Hrvatsku koje je zasad pretežito žute i narančaste boje.

Ipak, do kraja tjedna očekuje se suho i malo toplije vrijeme, u subotu prijepodne prolazno naoblačenje i mjestimice slabe oborine, ali do kraja dana slijedi ponovno razvedravanje. Na Jadranu će bura u četvrtak oslabiti, u petak prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak.

Centar za zdravstvenu gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ posebno je upozorio starije osobe na vremenske neprilike, preporučuje se izbjegavati izlaske pogotovo u jutarnjim i večernjim satima, odjeća treba biti slojevita od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline, a vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, te obavezno koristiti kapu, rukavice i šal u sprječavanju udisanja hladnog zraka. Ako je uočena bilo kakva promjena, znojenje, drhtavica ili gubitak osjeta potrebno je odmah reagirati i potražiti liječničku pomoć.

Tijekom novogodišnjeg dočeka treba posebno paziti na unos alkohola u organizam i na poledicu, te se slojevito odjenuti, posebno oni koji slave na otvorenom. (I. C.)