Na današnji dan: Na Sljemenu 1977. pao prvi snijeg

Na današnji dan: Na Sljemenu 1977. pao prvi snijeg

U Philadelphiji je prihvaćen prvi ustav Sjedinjenih Američkih Država koji državu mijenja iz konfederacije u federaciju. Ustav je stupio na snagu iduće godine kada su ga potvrdile sve članice

Dogodilo se na današnji dan:

 1975. – U Beogradu umro hrvatski dirigent i skladatelj Krešimir Baranović (rođen 1894. u Šibeniku). Baranović je završio Muzičku akademiju u Beču, a nakon toga je dva mandata bio dirigent u Zagrebačkoj operi, a u Beogradu je bio profesor na Muzičkoj akademiji, kao i dirigent tamošnje opere i direktor filharmonije. Jedno je vrijeme vodio radijski orkestar u Bratislavi, gdje je bio i direktor opere. Kao skladatelj zanimao se posebno za rusku glazbu; bio je nadahnut ranim radovima Stravinskog. Također, volio je narodni melos te je stvarao i vlastiti glazbeni izričaj. Svojim djelom Licitarsko srce počeo je novu epohu u razvoju suvremenog baleta u nas.

 1977. – U noći na 18. rujna 1977. godine na Sljemenu, najvišem vrhu zagrebačke Medvednice pao je snijeg, što je najranije zabilježen snijeg u povijesti. Već navečer 17. rujna izmjerena su četiri centimetra, a sutradan ujutro bilo ga je šest centimetara. Inače, prvi snijeg obično pada sredinom listopada.

 1991.Jugoslavenska ratna mornarica je blokirala hrvatske luke: JRM je ukupno triput blokirala hrvatske luke: od rujna do studenoga 1991. bombardirajući dalmatinske gradove Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik i mnoge druge te je pokušala provesti invaziju i na otok Šoltu. No do kraja 1991. godine JRM je doživjela potpun neuspjeh u bitkama na moru te je bila prisiljena na povlačenje iz hrvatskoga mora s umanjenom i oštećenom flotom. U svibnju 1992. povukla se i s otoka Visa i Lastova.

 ustav-SAD1787. – U Philadelphiji je prihvaćen prvi ustav Sjedinjenih Američkih Država koji državu mijenja iz konfederacije u federaciju. Ustav je stupio na snagu iduće godine kada su ga potvrdile sve članice. Predsjednik ima izvršnu vlast, a zakonodavnu Kongres sastavljen od Senata i Predstavničkog doma. Vrh sudske vlasti predstavlja vrhovno savezno sudstvo.

 1877. – U Laock Abeyju umro fizičar i kemičar William H. F. Talbot (rođen 11. veljače 1800.), pionir fotografije, izumitelj fotografskog postupka s negativa na pozitiv, čime je prvi put omogućeno umnožavanje i povećavanje negativa.

Seul-OI-19881988. – U Seulu počele 24. ljetne Olimpijske igre (nakon tokijskih igara održanih 1964. godine druge u Aziji); traju do 2. listopada. Igre su nažalost zasjenjenje mnogim slučajevima konzumiranja zabranjenih supstancija.

 (zg-magazin)