Moderna zgrada kao vertikalna šuma

Moderna zgrada kao vertikalna šuma

La Tour des Cedres, koji se počinje graditi u 2017. godini, sadržavat će solarne panele, toplinske pumpe i sustav za prikupljanje kišnice, što će smanjiti potrošnju energije u zgradi

Švicarski grad Lausanne za nekoliko će godina biti bogatiji za »vertikalnu šumu«, koju će dizajnirati poznati talijanski arhitekt Stefano Boeri. Tornjem će dominirati zelenilo i održive tehnologije, poput solarne energije i sustava za prikupljanje kišnice.

La Tour des Cedres (ili cedrovi toranj) bit će visine od 117 metara s 3000 kvadratnih metara zelenila, te će uključivati 100 cedrova, 6000 grmova i 18 000 biljaka, a njegov dizajn pomalo podsjeća na Bosco Verticale tornjeve u Milanu.

vertikalna_suma2_sviProjekt će obuhvatiti 36 kata luksuznih stanova i poslovnih prostora te 5000 četvornih metara maloprodajnog centra, dok će na najvišem katu biti smješten panoramski restoran.

Vanjsku stranu će obuhvaćati betonski objekti s lođama u kojima će se posaditi biljke. Ideju je razvila tvrtka BuroHappold, a čine ju montažne jedinice koje se izravno povezuju s armiranobetonskim tornjem.

La Tour des Cedres, koji se počinje graditi u 2017. godini, sadržavat će i neke održive tehnologije, uključujući solarne panele, toplinske pumpe i sustav za prikupljanje kišnice, što će sigurno smanjiti potrošnju energije u zgradi.

Ipak, pojavile su se kritike zbog velike količine armiranog betona, koji je potreban da bi se smjestile sve biljke, pa je pitanje koliko se zgrada doista može smatrati održivom… (I. C.)