Mladi arhitekti odlučuju o urbanističkim rješenjima uz Savu

Mladi arhitekti odlučuju o urbanističkim rješenjima uz Savu

Tema Europanovog urbanističkog natječaja je “Prilagodljivi grad 2” koja podrazumijeva prilagodbu potrebe za održivijim razvojem, ali i prilagodbu ekonomskoj krizi danas prisutnoj u većini europskih gradova

U ponedjeljak je zagrebačkoj publici u ZgForumu predstavljen međunarodni arhitektonsko urbanistički natječaj Europan 13, raspisan početkom ožujka, u sklopu već tradicionalnog Dana Europana.

Ana Magdić iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada predstavila je lokaciju koju je Grad Zagreb ponudio na promišljanje mladim europskim arhitektima. Tema Europanovog 13. ciklusa je “Prilagodljivi grad 2” i nastavlja se na prethodni, a obuhvat zadatka sastoji se od četiri mikrolokacije uz rijeku Savu kojima prije privođenja konačnoj namjeni treba dati privremenu javnu namjenu kroz obnovu lokacije ne-građevinskim zahvatima. U obuhvat ulazi i čitav pojas rijeke s nasipom koji povezuje sve četiri lokacije, a cilj programa podrazumijeva prilagodbu potrebe za održivijim razvojem, ali i prilagodbu ekonomskoj krizi danas prisutnoj u većini europskih gradova.

Na Danu Europana okupili su se brojni hrvatski arhitekti i srodni stručnjaci koji su na razne načine povezani s Europanom, bilo kao njegovi aktivni i bivši članovi, članovi Ocjenjivačkog suda Europanovih natječaja, nekadašnji sudionici i simpatizeri Europanove ideje, između ostalih članovi Europana Marko Dabrović, Ljubomir Miščević te Mirko Buvinić. U ime Grada Zagreba događanju je kao posebni izaslanik gradonačelnika prisustvovao Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije.

Gradski ured za strategijsko planiranje je nositelj lokacije Europana 13, te financira natječaj, priprema natječajne podloge i sudjeluje u međunarodnim promocijama, a Europan Hrvatska ga provodi u okviru međunarodne mreže Europan Europe.

Rok za predaju Europana 13 je 30. lipnja, a pravo sudjelovanja imaju mladi europski arhitekti koji na datum predaje radova imaju manje od 40 godina.

Zagreb je u Europanu sudjelovao već u prvom ciklusu s lokacijom uz rijeku Savu, u sklopu tadašnjeg Europana Jugoslavija, a Europan Hrvatska osnovan je u svibnju 1990. godine. (zagreb.hr/zg-m)